Hlavní obsah

„Diletantství, právně nemožné,” mluvčí elfů cupuje snahu Klause mladšího trestat Facebook za mazání příspěvků

Duel europoslance Zahradila a mluvčího českých elfů Kartouse o trollech a cenzuře na internetu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Skupina poslanců v čele s Václavem Klausem mladším (ODS) chce provozovatele sociálních sítí trestat za mazání příspěvků. Má to za omezování svobody slova. V Duelu spolu diskutují europoslanec ODS Jan Zahradil a mluvčí českých elfů, kteří na internetu bojují proti dezinformacím, Bohumil Kartous.

Článek

Předlohu podepsalo 34 poslanců z ODS, ANO, SPD, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a STAN. Správcům internetových platforem, jako je Facebook či Twitter, by podle navrhované novely trestního zákoníku hrozily až tři roky vězení, zákaz činnosti nebo pokuta ve výši až 50 milionů korun.

Lze zkrotit Facebook českým právem?

Europoslanec Jan Zahradil (ODS) se obává, že by takový návrh z pera jeho stranických kolegů narazil především z hlediska práva. „Nedokážu si představit, jak by to šlo ošetřit v situaci, kdy to jsou nadnárodní společnosti, které se pohybují v prostoru, který lze velmi těžko regulovat na národní úrovni,“ řekl v Duelu Zahradil.

I jemu ale vadí, že sociální sítě vyřazují z diskuze některé příspěvky. „I mně vadí, že existují nějaké automatické algoritmy, které vyřadí nějaký příspěvek jen proto, že se v něm vyskytuje nějaké slovo, které mají na seznamu jako politicky nekorektní,“ dodal europoslanec.

Sociální sítě se podle něj často snaží vycházet dobře s politickým mainstreamem a minoritní názory nemají takovou šanci se do veřejného prostoru dostat. „Ta politická korektnost je někdy přehnaná. Je tady snaha vycházet dobře s tím hlavním politickým proudem, jsou tady tabuizovaná slova, která pak mohou vést k tomu, že je příspěvek vyřazen mimo celkový kontext. A to se mi nelíbí,“ řekl v Duelu Zahradil.

Diletantství, které by diskusi naopak omezilo?

Bohumil Kartous má pak takové snahy trestat Facebook a další sítě za mazání příspěvků přímo za diletantské. „Tam jsou právně technické překážky, které si navrhovatelé neuvědomují. To je tak, když se diletanti chtějí pouštět do novelizace zákonů, kterým nerozumí. Domnívám se, že by to z jejich pohledu přineslo kontraproduktivní pohledy,“ myslí si Kartous.

Podle něj by nadnárodní firmy podobné příkazy stejně neřešily, protože se řídí jinými právními předpisy. Čeští provozovatelé velkých komunikačních pravidel by pak zřejmě omezili diskusní fóra. „Redakce by pak vybíraly z nějakých zaslaných příspěvků, ta diskuse by byla vlastně moderovaná a vedlo by to spíše k rubrice nad dopisy diváků,“ odhaduje Kartous.

Anketa

Má být mazání příspěvků Facebookem a dalšími provozovateli sociálních sítí trestný čin?
Ano, omezují svobodu projevu
64,9 %
Ne, jsou to soukromé společnosti a jejich pravidla
35,1 %
Celkem hlasovalo 3449 čtenářů.

Poslanci navrhují, aby se nový trestný čin jmenoval porušování svobody projevu. Vztahoval by se na sociální sítě s více než 100 tisíci uživatelů. Jako trestné definuje návrh neoprávněné odstranění nebo znepřístupnění příspěvku, který se týká otázek veřejného zájmu. Zásah by zároveň musel být vedený s úmyslem ztížit nebo zmařit svobodnou veřejnou diskusi. Mazat posty, které porušují zákon nebo dobré mravy, by dál bylo možné.

Méně závažné případy porušení svobody projevu by byly podle novely přestupkem. Jednotlivcům provozujícím sociální sítě by za něj hrozila až půlmilionová pokuta, podnikatelům a firmám až padesátimilionový postih.

Reklama

Doporučované