Hlavní obsah

Klaus se opřel do Blatného. Nejsem dezinformátor, tvrdí a žádá nápravu

Foto: Dan Materna / Mafra, Profimedia.cz

Bývalý prezident Václav Klaus při uctění památky 17. listopadu. S rouškou pod bradou.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo zdravotnictví uvádí Václava Klause jako příklad osobnosti propagující dezinformace. Je nepřijatelné, aby web ministerstva sloužil k napadání, k dehonestování a k nepodloženým nařčením, píše bývalý prezident Blatnému.

Článek

Bývalý prezident Václav Klaus vyzval ministra zdravotnictví Jana Blatného, aby z internetových stránek ministerstva nechal odstranit text, který Klause označuje za autora výroků přejímaných dezinformátory. Klaus napsal Blatnému otevřený dopis, ve kterém požaduje, aby ministr „z této nehoráznosti vyvodil patřičné důsledky“.

„Vážený pane ministře, dosud jsem neměl příležitost setkat se s Vámi osobně, a je mi proto líto, že naše první vzájemná komunikace musí mít následující podobu. Musím se ale zásadně a kategoricky ohradit proti tomu, že mne oficiální stránky Vašeho úřadu – v rubrice ‚Dezinformace o covidu-19‘ – zařazují mezi autory ‚výrazných výroků a silných prohlášení‘, které údajně slouží k podpoře dezinformací a konspiračních teorií,“ píše Klaus.

Co ministerstvo píše na svých stránkách:

Známé osobnosti často propagují dezinformace

Výrazně se projevil trend, který můžeme pozorovat po většinu trvání pandemie, a to přebírání výrazných výroků a silných prohlášení veřejně známých osobností a odborníků dezinformačními weby, které je používají pro podporu jimi propagovaných dezinformací a konspiračních teorií. V poslední době k tomu došlo například s výstupy Václava Klause a imunologa Jiřího Berana.

Zdroj: Semantic Visions, Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám

Bývalému prezidentovi se nelíbí, že se jeho jméno objevilo ve spojitosti s dezinformacemi. Ministerstvo má na svých stránkách kapitolu o dezinformacích právě ve spojení s nemocí covid-19.

„Je nepřijatelné, aby webové stránky ministerstva sloužily k napadání, k dehonestování a k nepodloženým nařčením nejen člověka, který byl dvakrát předsedou vlády a dvakrát prezidentem republiky, ale jakéhokoli jiného občana,“ píše Klaus.

Bývalý prezident požaduje od ministra vysvětlení, stažení textu a potrestání údajného viníka.

„Žádám, abyste mi tento nepřijatelný útok vysvětlil, abyste dotyčný text nechal ze stránek Ministerstva zdravotnictví odstranit a abyste z této nehoráznosti vyvodil patřičné důsledky,“ stojí v dopise, který Klaus publikoval na svých internetových stránkách.

Blatný: Neříkáme, že jste dezinformátor

Blatný odmítl, že by ministerstvo označilo Klause za dezinformátora. Ve spolupráci se společností Semantic Visions a Centrem pro boj proti terorismu a hybridním hrozbám podle něj pouze poukazuje na to, že dezinformátoři využívají některé výroky známých osobností.

„Na našem webu je uvedeno, že se v poslední době stupňuje aktivita lidí, kteří vyvolávají dezinformace a používají k tomu výroky nebo chování některých významných lidí, kteří mohou být pro ostatní vzorem,“ řekl novinářům Blatný.

„Z mého pohledu pan profesor Klaus je pro řadu lidí vzorem. Ve chvíli, kdy udělá něco, co je třeba v rozporu s tím, co si my myslíme, že by se mělo dít, třeba nosit roušku, nebo se někde vyjádří způsobem, který je jiný, tak toto právo jistě má. Já jenom říkám, že právě takovéto výroky a takové jednání potom využívají dezinformátoři. Takže z mého pohledu je to spíše jen prosba, aby všichni ti, kteří jsou považováni, jistě oprávněně, řadou lidí za vzory, tak by bylo ideální, aby šli dobrým příkladem,“ dodal ministr.

Klaus: Covid-19 je nástroj k přeměně světa

Klaus si v nedávné době několikrát odmítl vzít roušku při oficiálních příležitostech, konkrétně při oslavách 28. října nebo 17. listopadu.

„Já to dělám programově a záměrně, a když člověk něco dělá programově, tak zaprvé to nepovažuje za chybu a zadruhé bych považoval za nedůstojné, kdybych dělal to, co dělá řada našich politiků, že se začne omlouvat,“ řekl v rozhovoru pro ČTK. „Rouškaři jsou samozřejmě lidé, kteří jsou vítači migrantů, rouškaři jsou lidé, kteří si přejí posilu Evropské unie a rychlé přijetí eura, já bych viděl řadu takových doplňujících charakteristik,“ doplnil.

Se svým spolupracovníkem Jiřím Weiglem Klaus v říjnu publikoval článek s názvem Covid-19: Pouhá nemoc, nebo instrument k přeměně společnosti?

„Myslím, že je naprosto zjevné, že my říkáme, že je to víc než pouhá nemoc, a zneužití této nemoci a opatření, která státy zavádějí, je nástroj k přeměně světa tak, jak ho známe,“ komentoval tento text Klaus.

Anketa

Je Václav Klaus covidový dezinformátor?
Ano.
64,7 %
Ne.
35,3 %
Celkem hlasovalo 2929 čtenářů.

Reklama

Doporučované