Hlavní obsah

Klausova poslankyně si vystavila svou fotku se skupinou Ortel

Foto: Facebook Zuzany Majerové Zahradníkové, Seznam Zprávy

Poslankyně Trikolóry s lídrem kapely Ortel.

Reklama

Na víkendový koncert kapely Ortel na Olomoucku přišla také poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková.

Článek

V poslední době patří kapela Ortel možná mezi nejkontroverznější hudební skupiny v Česku.

Z toho důvodu je také častým tématem hospodských debat i diskuzí mezi odborníky. Během tohoto víkendu na ni opět upozornila také poslankyně Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníková.

Ta se s dalšími členy hnutí, které založil Václav Klaus mladší, nechala vyfotit s lídrem kapely Tomášem Ortelem. Fotografie vznikla během festivalu Rockové léto v Července na Olomoucku.

„Jezdím po koncertech a festivalech celý svůj život, protože mám muziku moc ráda a vnímám ji jako součást svého života,“ uvedla Majerová Zahradníková na svém Facebooku.

Poslankyně také napsala, že ji zajímalo, jak to bude během koncertu Ortelu probíhat. „Neviděla jsem ani jednu jedinou zdviženou ruku, neslyšela v textech nic, co by někoho k něčemu snad ponoukalo,“ doplnila.

Předseda Trikolóry Václav Klaus mladší neviděl na tom, že se jeho poslanecká kolegyně akce Ortelu účastnila, nic špatného. „Trikolóra je politické hnutí, nikoliv sdružení hudebních kritiků,“ napsal pro deník Aktuálně.cz, který na snímek poslankyně jako první upozornil.

Fanoušci Ortelu neunikají pojmenování náckové nebo rasisté. Často se slzami v očích zpívají asi nejvýraznější skladbu kapely s názvem Mešita.

„Cítit se budou v právu, ti v tom černým hávu, útočí jen v davu a svatou válku ctí. Pro Alláhovu slávu uříznou ti hlavu, mají jen o to snahu, zastavme šílenství,“ zní text písně.

Politolog Jan Charvát, který fenomén Ortelu nastudoval, loni v listopadu pro Seznam Zprávy uvedl, že některé texty kapely se mohou pohybovat na hraně zákona.

Vůdcovské schopnosti frontmana skupiny Tomáše Ortela si vysvětluje tím, že pro fanoušky představuje ikonického vůdce, který jim dává naději a se kterým se mohou identifikovat.

„Je na rozdíl od politické reprezentace přítomný a vidí věci stejně jako oni. Agrese je emocí, kterou tito lidé cítí vůči současné politické garnituře, kterou chápou jako původce jejich špatné (ať už reálně, nebo domněle) situace,“ řekl Charvát.

Reklama

Související témata:

Doporučované