Hlavní obsah

KLDR bude při olympiádě v klidu, věří její jižní soused. Vztahy načas uklidnil společný tým

KLDR během olympiády nebude představovat bezpečnostní riziko, věří Jižní KoreaVideo: AP

 

Reklama

Účast dvaadvaceti severokorejských sportovců je bezpečnostní pojistkou proti hrozbě útoku ze strany Kim Čong-una. Zároveň však vyvstávají na povrch problémy, kterými se pořadatelská země nyní bude muset zabývat.

Článek

Po výsledku lednových jednání mezi oběma zeměmi, kdy se Jižní Korea dohodla se svým severním sousedem o nástupu pod společnou vlajkou při zahajovacím ceremoniálu 23. zimních olympijských her, se bezpečnostním analytikům ulevilo. Severní Korea téměř celý loňský rok prováděla série testů balistických raket, přičemž také vyhrožovala představením své jaderné síly. Přislíbení účasti na olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu však pomohlo tato napětí neutralizovat.

KLDR vyšle své sportovce na olympiádu v Jižní Koreji. V Pchjongčchangu bude soutěžit krasobruslařský pár

Pořadatelská země se nyní musí vypořádat hlavně s vlastními občany. Bouřlivé protesty proti diktátorskému režimu Severní Koreje, zahrnující například pálení severokorejské státní vlajky, nejsou v ulicích Soulu a Pchjongčchangu ničím neobvyklým. Momentální křehké spojenectví nabourávají také obavy, aby se některý ze severokorejských sportovců nepokusil zběhnout - to se však v historii účasti Severní Koreje na olympijských hrách nikdy nestalo.

Severní Korea se ani přes tento diplomatický tah nevyhne v době zahájení olympiády provokacím. Kim Čong-un nehodlá ustoupit z oslav založení armády 8. února, které doprovází obrovská vojenská přehlídka, i přesto, že jsou jen den před začátkem olympijských her.

Skutečná motivace KLDR přistoupit k diplomatičtějším krokům při jednáních s Jižní Koreou je otázkou debat. Deník The Wall Street Journal uvedl, že jedním z důvodů může být snaha spřátelit si Jižní Koreu a odříznout ji od vlivu Spojených států amerických. Ty však i přes některé hlasité obavy doporučují svým občanům vycestovat na olympijské hry, přičemž chválí vyspělé mechaniky (například centrální uzavřený kamerový systém s rozpoznáváním obličeje) jihokorejských bezpečnostních složek.

KLDR ukáže balistické rakety na přehlídce den před olympiádou, USA zpochybňují jejich účinnost

Reklama

Doporučované