Hlavní obsah

KLDR obvinila USA z plánování vojenské invaze do Pchjongjangu

Severní Korea kritizovala USA kvůli údajnému cvičení vojenské invaze do Pchjongjangu.Video: AP, Reuters

 

Reklama

KLDR obvinila USA z plánování vojenské invaze. Severokorejské státní noviny otiskly, že Spojené státy připravují kriminální spiknutí, které má vyvolat válku se Severní Koreou, zatímco mají úsměv na tváři.

Článek

Obviněním Severní Korea reagovala na zprávy jihokorejského rádia o cvičení amerických sil v Japonsku zaměřeném na invazi do Pchjongjangu.

Sjednocené velení Spojených států a Japonska prohlásilo, že o žádném takovém cvičení nic neví. Americké lodě a letadla podle velitelství v okolí Japonska operují každý den, aby plnily závazky vůči svým spojencům a přispěly k míru a bezpečí v regionu.

„Nemůžeme než poznamenat na dvojí úmysly Spojených států, které jsou zaneprázdněné tajným cvičením, do kterých zapojují speciální zabijácké jednotky, zatímco vedou dialog a mají úsměv na tváři,” píše se v severokorejských novinách.

„Spojené státy se smutně pletou, jestli si myslí, že mohou někoho zastrašovat skrze otřepanou diplomacii válečné lodě, kterou v minulosti používaly jako všemohoucí zbraň pro dosažení jejich zlověstného úmyslu,” komentovaly postoj KLDR vládní noviny.

Kritika ze strany KLDR přišla nedlouho poté, co americký prezident Donald Trump odložil další plánovanou návštěvu amerického ministra zahraničí Mika Pompea v Severní Koreji.

Trump to na Twitteru odůvodnil tím, že dle jeho pocitů Spojené státy nedosahují dostatečného pokroku v oblasti denuklearizace KLDR.

Reklama

Doporučované