Hlavní obsah

KLDR se jaderného programu nevzdá, 40 zemí proto bojkotuje zákaz jaderných zbraní v OSN

40 zemí se nezúčastní jednání Valného shromáždění OSN o zákazu jaderných zbraní.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Jaderné velmoci by si zákaz jaderných zbraní přály. V praxi ale podle nich není reálný.

Článek

Bezmála čtyřicet zemí včetně Spojených států amerických, Francie a Velké Británie se neúčastní prvních jednání o zákazu jaderných zbraní na půdě OSN. V pondělí to oznámila americká velvyslankyně Nikky Haleyová.

První fáze jednání potrvá do konce března, druhé kolo bude pokračovat na přelomu června a července. Cílem OSN je zakázat výrobu, vývoj, držení i skladování jaderných zbraní. Podobnou cestou se mezinárodní společenství dříve zřeklo chemického či biologického arzenálu.

Podnět k zahájení jednání dala OSN skupinka států včetně Irska a Rakouska v roce 2014, loni v prosinci pak Valné shromáždění vyslovilo souhlas se začátkem jednání.

Česká republika podporuje bojkot

S nynějším postupem ale nesouhlasí jaderné mocnosti. Stejných cílů lze podle nich dosáhnout i v rámci mezinárodní smlouvy o nešíření jaderných zbraní. Loni proto zmíněné mocnosti hlasovaly proti návrhu začít o tématu vůbec jednání.

Postoj států s jaderným arzenálem podpořila i Česká republika, která mimo jiné své hlasování proti jednání zdůvodnila tím, že proces bez podpory nukleárních velmocí by ničemu nepomohl.

O vytvoření světa bez jaderných zbraní hovořil při návštěvě Prahy v roce 2009 i tehdejší americký prezident Barack Obama. Nynější šéf Bílého domu Donald Trump kritizoval stav současné kapacity americké jaderné výzbroje, kterou chce modernizovat a rozšířit, dokud podle něj „svět ohledně jaderných bomb nepřijde k rozumu”.

KLDR se svých zbraní nevzdá

Jedním z důvodů neúčasti jaderných velmocí jsou také sílící obavy z jaderných aktivit Severní Korey. Haleyová se v rámci OSN zeptala, zda vůbec někdo věří, že by se Severní Korea chtěla dohodnout na zákazu jaderných zbraní.

Reagovala tak mimo jiné na sobotní zprávu o tom, že KLDR je připravena během následujících dní provést nový jaderný test.

Reklama

Doporučované