Hlavní obsah

KLDR si v Česku musela zrušit bankovní konta. Kvůli sankcím

Večerní zprávy, 16. 5. 2017.

 

Reklama

Sankce OSN dopadly i na ambasádu KLDR v Česku. Dosud využívala celkem šest účtů u tuzemských bank. Nedávno si je ale musela na žádost českých úřadů zrušit a zůstal jí jediný.

Článek

K čemu přesně KLDR využívala šestici tuzemských kont, není zřejmé. Ambasáda na dotaz Seznamu neodpověděla. A věc nechtělo komentovat ani Ministerstvo financí.

„Veškeré povinnosti ČR řádně splnila ve stanovených lhůtách a rozsahu. Vzhledem k zákonem uložené povinnosti mlčenlivosti však nelze k tomuto případu poskytnout podrobnější informace,“ řekl Seznamu Jakub Vintrlík z Ministerstva financí. Dohled nad sankcemi má na starosti Finanční analytický úřad.

Sankce zasáhly KLDR citelně i v sousedním Německu. Přijde o Hostel City v Berlíně, který leží na pozemku tamní severokorejské ambasády a jehož výdělky putovaly do KLDR. Podle zprávy OSN údajně KLDR využívá některé ambasády k ilegálnímu obchodování se zbraněmi.

Velvyslancem KLDR v Praze je od ledna 2015 syn diktátora Kim Ir Sena Kim pchjong Ill. Podle médií je od konce 70. let v exilu, aby nemohl ovlivňovat vnitřní politiku v KLDR. Střídá tak místa v různých zahraničních misích. Před působením v Česku byl velvyslancem v Polsku.

Reklama

Doporučované