Hlavní obsah

KLDR ukázala test balistické rakety, chlubí se novou strategickou zbraní

KLDR potvrdila úspěšnou zkoušku balistické rakety.

 

Reklama

Nově otestovaná raketa je podle KLDR schopná nést jadernou hlavici.

Článek

Severokorejská státní televize v pondělí odvysílala záběry raketového testu. Střelu Pchjongjang odpálil v neděli a následně oznámil, že šlo o balistickou střelu středního doletu. Jejímu odpálení osobně přihlížel severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Severokorejská agentura KCNA potvrdila, že zkouška byla úspěšná a oznámila, že země disponuje „novým typem strategické zbraně". Střela je údajně schopná nést jadernou hlavici.

Test už v neděli potvrdily i Spojené státy. Uvedly, že střela uletěla vzdálenost zhruba 500 kilometrů a poté dopadla do Japonského moře. Rakety tohoto typu mívají dolet tři až pět a půl tisíce kilometrů.

Kvůli raketovému testu se v pondělí mimořádně sejde Rada bezpečnosti OSN. O jednání zažádaly USA, Jižní Korea a Japonsko, jehož premiér Šinzó Abe byl v době odpálení střely na návštěvě v Bílém domě. KLDR tak v neděli provedla první raketovou zkoušku od chvíle, kdy Donald Trump nastoupil do úřadu.

„Poslední raketový test Severní Koreje je naprosto netolerovatelný. KLDR musí plně vyhovět rozhodnutí Rady bezpečnosti,” uvedl Abe. Jeho vláda mluví o provokaci.

„Pouze chci, aby všichni chápali a věděli, že Spojené státy stoprocentně stojí za Japonskem, svým velkým spojencem,” dodal Trump.

Reklama

Doporučované