Hlavní obsah

KLDR vyšle na jih i politickou delegaci. Povede ji formální hlava státu, devadesátiletý Kim Jong-nam

Severní Korea vyšle na olympiádu svého formálního představiteleVideo: AP

 

Reklama

KLDR vyšle na zimní olympijské hry v Pchjongčchangu politickou delegaci. V jejím čele bude nejvyšší představitel státu Kim Jong-nam. Jihokorejská vláda tuto návštěvu velmi vítá a slibuje si od ní zlepšení napjatých vztahů mezi Severní a Jižní Koreou.

Článek

Severní Korea vyšle na zimní olympijské hry v Pchjongčchangu politickou delegaci v čele s nejvyšším formálním představitelem KLDR Kim Jong-namem. Krok svého severního souseda v pondělí uvítala jihokorejská vláda, včetně prezidentské kanceláře. Mluvčí jihokorejského prezidenta Kim Eukyeom uvedl, že je to poprvé, kdy takto vysoký činitel KLDR navštíví Jižní Koreu.

Prezidentská kancelář oceňuje postoj KLDR a vidí v něm odhodlání zlepšit vztahy mezi Severní a Jižní Koreou a vnímá to jako dobrý krok k úspěšným olympijským hrám. Soul doufá, že by se během olympijských her mohlo podařit uspořádat jednání s druhou stranou.

O vyslání delegace na olympijské hry informovalo v neděli jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. Oficiální hlava státu má přiletět s dvaadvacetičlennou politickou delegací do Pchjongčchangu v pátek na zahájení olympijských her. V zemi by se měli zástupci KLDR zdržet tři dny.

Devadesátiletý Kim Jong-nam zažil během své kariéry všechny tři vůdce Severní Koreje. Je formální hlavou státu, kterou uznává mezinárodní diplomacie. Je například zodpovědný za odesílání kondolencí nebo gratulací zahraničním státníkům.

Na rozdíl od vůdce Kim Čong-una cestoval Kim Jong-nam v minulosti do zahraničí na oficiální návštěvy. Ve svém druhém funkčním období vycestoval v srpnu 2017 do Íránu, aby se zúčastnil inaugurace prezidenta Hasana Rúháního. Od roku 1998 je předsedou stálého výboru Nejvyššího lidového shromáždění. Ve skutečnosti je jeho postavení velmi formální, protože klíčovou moc má v zemi vůdce Kim Čong-un.

O napjatých poměrech na Korejském poloostrově se mluví od novoročního projevu Kim Čong-una, ve kterém vůdce KLDR nabízí Jižní Koreji vzájemné sblížení. Mluví v něm také o účasti severokorejské delegace na zimní olympiádě. Vláda v Soulu reagovala na Kimův projev kladným zájmem a obě země obnovily minulý týden ve středu horkou linku, která slouží k vyřizování urgentních událostí.

KLDR bude při olympiádě v klidu, věří její jižní soused. Vztahy načas uklidnil společný tým

Reklama

Doporučované