Hlavní obsah

KLDR zřejmě předvedla nové balistické střely odpalované z ponorky

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na čtvrteční vojenské přehlídce.

Reklama

Severní Korea tento typ střely poprvé testovala v srpnu 2016 a podle analytiků se snaží vyvinout ponorku, která by rakety byla schopná odpalovat.

Článek

Severní Korea na čtvrteční armádní přehlídce pravděpodobně předvedla nové balistické střely odpalované z ponorky (SLBM).

Přehlídka se konala krátce po skončení sjezdu vládnoucí Korejské strany práce, na němž vůdce KLDR Kim Čong-un slíbil posílit jaderný a další zbrojní arzenál země. S odvoláním na státní média o tom informovala agentura Reuters.

Na přehlídce v hlavním městě Pchjongjangu se ukázaly řady pochodujících vojáků a vojenské techniky včetně tanků a raketometů. Na závěr podle analytiků předvedl režim nový druh balistických raket a střel SLBM (submarine-launched ballistic missile), které vezly nákladní automobily.

„Nejmocnější zbraně na světě, střely odpalované z ponorek, vjely jedna po druhé na náměstí a silně demonstrují moc revolučních ozbrojených sil,“ uvedla severokorejská agentura KCNA.

KLDR tento typ střely poprvé testovala v srpnu 2016 a podle analytiků se snaží vyvinout ponorku, která by rakety byla schopná odpalovat.

Podmořská balistická střela SLBM odpalovaná z ponorky dokáže dopravit na místo určení s vysokou přesností bojovou hlavici, většinou vybavenou jadernou nebo termonukleární náloží. Raketonosné ponorky mají velký strategický význam, neboť mohou zůstat skryty před satelity protivníka a odpálit svůj náklad v relativním bezpečí volného oceánu.

Osmidenní sjezd Korejské strany práce, který začal 6. ledna, byl první od roku 2016, předtím se sjezd konal v 80. letech minulého století. Očekávalo se, že tuto událost završí v Pchjongjangu vojenská přehlídka.

Reklama

Doporučované