Hlavní obsah

Klečet proti rasismu? Náhradní gesto slávistů nikdo nepochopil

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Wilfried Zaha z Crystal Palace od konce března odmítá před zápasem poklekávat, i když boj proti rasismu stále aktivně podporuje. Podle něj se z klečení stalo prázdné gesto.

Reklama

Článek

Swansea, Birmingham City i glasgowští Rangers si dávají digitální detox, na čas opouštějí sociální sítě. Mají dost útoků na své hráče na těchto platformách, které mají často rasový podtext. Mohou ale bez sítí dnes fungovat?

Góly, sporné situace posuzované ne vždy úplně citlivě a správně systémem VAR a stížnosti klubů, že se jejich hráči stali na sociálních sítích terčem nechutných rasistických útoků. Poslední zápasy nejvyšších fotbalových soutěží na britských ostrovech vlastně nabízejí stále stejný obrázek.

„Tři naši hráči se v posledních 7 týdnech setkali s rasistickými urážkami na sociálních sítích. Tak jsme si řekli, že už toho bylo dost. Chceme se připojit k hnutí, které si klade za cíl vymýtit jakoukoli formu diskriminace v našem světě i ve fotbale. Cítíme, že se musí udělat víc než napsat pár článků a natočit pár reportáží. Potřebujeme zvýšit povědomí o těchto věcech a vzdělat hlavně děti, a to nad rámec toho, co se zatím děje,“ prohlásil Steve Cooper, trenér druholigové Swansea.

Jenže jak se shodli aktéři nejnovějšího vydání podcastu Angličan, jeho autor Jiří Hošek, Luděk Staněk a Mikoláš Tuček, zvlášť v době koronavirové pandemie se fotbalové prostředí bez sociálních sítí prostě dlouhodobě neobejde, jakkoli je několikadenní pauza užitečná a může sloužit jako silný vzkaz.

„Sociální sítě jsou vlastně založené na tom, že podporují vztek a zuřivost,“ poznamenal odborník na toto prostředí Luděk Staněk. Ten popsal nesmírně silnou odsuzující reakci na fanouškovských fórech Arsenalu v okamžiku, kdy hráči Slavie před úvodním zápasem čtvrtfinále Evropské ligy v Londýně odmítli pokleknout, jak je tomu v Anglii stále zvykem na výraz podpory hnutí Black Lives Matter.

„Podle mě bylo správné, že slávisté nepoklekli, ale měli to lépe vykomunikovat. Nechápu, že to i v kontextu kauzy Kúdela neavizovali velmi zřetelně dopředu na tiskové konferenci před zápasem. Pak si sešívaní koledovali o to, že jejich postoj ostrovní fanoušci nepochopí, když navíc švédský rozhodčí rozehnal jejich srocení v momentě, kdy se objali kolem ramen,“ uvedl tvůrce Angličana Jiří Hošek.

„Nejsme součástí tady toho náboženského rituálu, podpořil Hoškův názor Staněk. Ovšem Mikoláš Tuček, autor projektu Football Fanatic's, zaměřeného na anglický fotbal, se domnívá, že hráči českého mistra pokleknout měli. Sestava nejnovějšího Angličana vyzdvihla, že se na rozdíl od řezničiny na Ibroxu duel na Emirates Stadium nesl v duchu fair play. Nebylo také bez zajímavosti, že anglický tisk v referátech o utkání případ Kúdela–Kamara už prakticky nezmínil.

Trojice diskutujících se ale shodla na tom, že se hlavně ve Skotsku referovalo o údajném rasistickém incidentu mezi Ondřejem Kúdelou a Glenem Kamarou v podivném duchu, který sám silně zaváněl rasismem. „Máme tady nějaké Východoevropany, co potřebují vychovat,“ vystihl podtón Mikoláš Tuček. Jiří Hošek vyjádřil naději, že Slavia využije stávající situace a postaví se v Česku do čela boje s nešvarem rasismu a jeho bagatelizováním.

Jaké jsou šance obou týmů před odvetou mezi Slavií a Arsenalem? Proč Angličan pěje ódy na Marcela Bielsu? A jaké jsou vůbec nejošklivější dresy v historii Premier League? V přehrávači v úvodu článku si pusťte čerstvou epizodu momentálně nejposlouchanějšího sportovního podcastu v Česku!

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem, Jindřichem Šídlem a dalšími.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište na twitterový účet @PodcastAnglican nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na e-mail jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Doporučované