Hlavní obsah

Klement Gottwald. V Liberci je čestným občanem, Nové Město ho už nechce

Foto: Post Bellum

Gottwaldovi bylo čestné občanství uděleno v roce 1948, ještě jako předsedovi vlády.

Reklama

I po mnoha desetiletích je předmětem vášnivých sporů. Klement Gottwald. Čestný občan řady českých měst. Zatímco například v Liberci jím zůstává, Nové Město na Moravě chce Gottwalda aktuálně z čestné knihy vymazat.

Článek

Radní v Novém Městě na Moravě nyní navrhli odejmout čestné občanství komunistickému prezidentovi Klementu Gottwaldovi. Seznam čestných občanů Nového Města na Moravě obsahuje 37 jmen. Gottwaldovi bylo čestné občanství uděleno v roce 1948, ještě jako předsedovi vlády.

Město si podle starosty Michala Šmardy (ČSSD) při příležitosti letošních 75 let od konce druhé světové války připomínalo řadu tamních osobností, které prokázaly hrdinství nejen během války. „Tak jsme si uvědomili, že je mezi nimi člověk, který za prvé nemá vztah k Novém Městu prakticky žádný a za druhé se do dějin zapsal negativně,“ řekl Šmarda. Podle něj je to svým způsobem znevážení lidí, kterým město čestné občanství v minulosti udělilo.

Liberec: Gottwald, Henlein, Hnělička

Podobná diskuze se o Gottwaldovi opakovaně odehrává také například v severočeském Liberci. Tam ale Gottwald na čestném seznamu zůstává. Podobně jako například Konrad Henlein. Rodák z Vratislavic nad Nisou, současné liberecké městské části. Čelný příslušník SS a NSDAP. 1. září 1939 stanul v čele Sudetské župy jako říšský místodržící. Funkci si podržel až do své smrti na konci války, kdy si podřezal žíly sklem ze svých rozbitých brýlí.

Liberecká diskuze je o to choulostivější, že je Henlein čestným občanem stejně jako například další liberecký rodák, Stanislav Hnělička. Hrdina protihitlerovského odboje, voják, jenž se proslavil v bitvě u Dunkerku. Jeho srdnatost byla oceněna nejen polským a dvěma československými válečnými kříži, ale v roce 2005 rovněž francouzským Řádem čestné legie. Jeho odkaz provázejí dva paradoxy: po únoru 1948 byl komunisty perzekvován a vězněn a dnes se dělí o místo na liberecké čestné listině s nacistou Henleinem i bolševikem Gottwaldem.

Gottwalda už vymazala Jihlava i České Budějovice

Ale zpět do Nového Města na Moravě. Zatímco v Liberci nikdy nenastala politická shoda, zda není mazání jmen čestných občanů zbytečným ovlivňováním dějin, v Novém Městě chtějí nyní postupovat vůči Gottwaldovi razantněji. S Libercem ale moravské město pojí ještě jedna podobnost. Od roku 2009 je tady čestným občanem také místní rodák Jiří Brady (1928 až 2019), který jediný ze čtyřčlenné rodiny přežil věznění v nacistických koncentračních táborech. Od roku 1951 žil v Kanadě. Podnikal, pomáhal ale také dalším emigrantům a přednášel o hrůzách holokaustu. Od letošního ledna má Nové Město na Moravě rovněž ulici Bradyových.

Gottwald byl československým prezidentem pět let od června 1948. Za jeho éry se na počátku 50. let odehrálo mnoho politických vykonstruovaných procesů. Vyneseno bylo přes 230 rozsudků smrti, přes 100 000 občanů komunistická justice odsoudila k doživotí či mnohaletým vězením.

Čestné občanství už dříve Gottwaldovi odebrala například města Jihlava, České Budějovice a po delší debatě loni i Třebíč.

Zda Klement Gottwald zmizí i z čestného seznamu Nového Města na Moravě, rozhodnou zastupitelé města 1. června.

Reklama

Doporučované