Hlavní obsah

Klíč k ochraně před covidem. Unikátní studie propočítala, jak funguje vakcína

Foto: Profimedia.cz

Izrael je zemí s nejvyšší mírou proočkování obyvatelstva na světě. Dvě dávky vakcíny už dostalo 62 % Izraelců.

Reklama

Dvě dávky vakcíny od společnosti Pfizer/BioNTech poskytují nejméně 95procentní ochranu před nákazou, hospitalizací či úmrtím na onemocnění covid-19. Uvádí to studie vycházející z dat nashromážděných v izraelské populaci.

Článek

Jedna dávka vakcíny společnosti Pfizer/BioNTech poskytuje 58procentní ochranu před nákazou koronavirem. Riziko hospitalizace snižuje o 76 procent a riziko úmrtí na nemoc covid-19 se po podání první dávky zmenšuje o 77 procent. Podle autorů studie publikované v prestižním vědeckém časopise The Lancet jejich výzkum potvrzuje důležitost druhé dávky.

Sedm dní po podání druhé dávky roste ochrana před infekcí na 95,3 procenta. Riziko úmrtí se u plně proočkovaných snižuje o 96,7 procenta. Klesá i riziko hospitalizace, a to o 97,2 procenta. Čtrnáct dní po podání druhé dávky se tyto hodnoty ještě mírně zvyšují.

„Spoléhání na jedinou dávku vakcíny tak nejspíš není úplně moudré,“ uvádí v závěru studie její autoři. Vakcína byla vyvinutá jakou vícedávková a lidé by měli tento sytém respektovat. Například ve Spojených státech totiž lékaři zaznamenali, že více než pět milionů Američanů zmeškalo termín pro podání druhé dávky vakcíny proti covidu-19.

Nová studie, jež vychází z dat nashromážděných v izraelské populaci, ale potvrzuje, že podstoupení druhé dávky je pro získání vysoké ochrany skutečně klíčové. „Navíc se toho ví skutečně málo o tom, jak dlouho vydrží ochrana po jedné dávce ve srovnání s plným proočkováním. Je možné, že ochrana po jediné dávce potrvá kratší dobu, a to zvlášť v prostředí, kde se objevují nové mutace koronaviru,“ doplnili vědci.

„Doposud žádná země na světě nepopsala dopady celonárodní očkovací kampaně proti covidu-19 na veřejné zdraví. Tyto postřehy jsou nesmírně důležité, protože i když je ještě třeba překonat řadu výzev, nabízejí skutečnou naději, že díky očkování nakonec pandemii porazíme, “ okomentovala výsledky studie její hlavní autorka a lékařka Sharon Alroy-Preisová pro britský deník The Guardian.

Autoři studie ale připomínají, že existuje mnoho zemí, které mají jen malou naději, že se jim podaří izraelský úspěch zopakovat. Globální využití vakcíny společnosti Pfizer/BioNTech je omezeno problémy s dodávkami, vysokou cenou a nutností skladovat látku v extrémně nízkých teplotách.

Izrael očkuje pouze s vakcínou Pfizer, kterou společnost dodala s tím, že země zveřejní výsledky národního očkovacího programu, jenž prokáže její účinnost v reálném světě. Země se pyšní nejvyšší mírou proočkování obyvatelstva na světě. Podle serveru Our World in Data už dostalo obě dvě dávky vakcíny 62 procent Izraelců.

Reklama

Doporučované