Hlavní obsah

Klíč ke korunovačním klenotům má pod dohledem Mynář

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hradní kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Klíč od korunovačních klenotů i podpisové razítko má po dobu hospitalizace prezidenta Miloše Zemana v úschově Kancelář prezidenta republiky. Zemana v minulých dnech navštívila rodina a léčba pokračuje, informoval Hrad.

Článek

Kancelář prezidenta republiky tiskovou zprávou informovala, co všechno prezident Miloš Zeman dělal za posledních pět dní, případně s kým se setkal.

Mimo jiné uvedla, co se nyní děje například s klíčem k českým korunovačním klenotům. „V souvislosti s hospitalizací prezidenta republiky je klíč č. 1 od Korunní komory na Pražském hradě, v níž jsou uloženy české korunovační klenoty, uschován v zapečetěné schránce v tajném archivu Kanceláře prezidenta republiky. Klíč od českých korunovačních klenotů pak může být vydán pouze prezidentu republiky podle jeho pokynu,“ stojí ve zprávě.

Podle Hradu je o jakékoliv manipulaci s klíčem vyhotoven písemný protokol. „Stejným způsobem a za stejných podmínek bylo uloženo i podpisové razítko prezidenta republiky,“ dodala kancelář.

Podle ní se Zeman od 26. října do 1. listopadu 2021 opakovaně setkal se členy své rodiny. „Dále přijal vedoucího KPR, ředitele svého sekretariátu, ředitele Odboru Protokolu KPR, ředitele Útvaru pro ochranu prezidenta ČR PČR a svého právního zástupce. Zbylý čas byl podřízen léčbě a odpočinku,“ informoval Hrad. Prezident Zeman je už 23 dnů v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), kam ho převezla sanitka rovnou ze zámku v Lánech. Zeman je aktuálně hospitalizován na Klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a ÚVN.

Mluvčí nemocnice Jitka Zinke pro Seznam Zprávy uvedla, že se zvažuje přeložení prezidenta z jednotky intenzivní péče na pokoj. „Přeložení prezidenta Miloše Zemana na běžný pokoj je předmětem úvah, termín stanoven není,“ napsala mluvčí nemocnice.

Reklama

Doporučované