Hlavní obsah

Klíčové smlouvy k dostavbě Dukovan vláda nakonec schválí příští pondělí

Foto: ČTK, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Reklama

Opozice a experti kritizují vládu za to, že klíčové smlouvy k dostavbě Dukovan nezveřejní. Vláda je navíc měla původně schválit už v pondělí.

Článek

Kabinet hnutí ANO a ČSSD měl definitivní verzi smluv mezi státem a společností ČEZ schválit podle informací Seznam Zpráv toto pondělí. Nakonec se ale finální rozhodnutí posunulo na další pondělí, což potvrdil redakci i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Právě po tomto definitivním schválení stát podepíše takzvanou rámcovou a prováděcí smlouvu se skupinou ČEZ.

„Nebylo to fixně na dnešek. Smlouvy jsou na programu vlády příští pondělí, a to i s dalšími dokumenty týkajícími se jaderné energetiky,“ napsal Seznam Zprávám ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Podle vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO) má vláda a ČEZ po klíčovém schválení příští pondělí podepsat tzv. rámcovou a prováděcí smlouvu.

Týdenní pauza je podle něj způsobená tím, že vláda chce vše ještě představit opozici. „Opozice chtěla vše diskutovat, a protože se s nimi jednání udělalo ve čtvrtek, nedostalo by se to řádným způsobem na dnešní jednání,“ doplnil Havlíček.

„Netransparentní od samého začátku“

Opozice vládu kritizuje za to, že řada důležitých smluv je nyní v utajeném režimu vyhrazené, což ztěžuje poslancům přípravu na jednání a znemožňuje kontrolu veřejnosti i expertů.

Havlíček ale tvrdí, že vše bylo opozici řádně odprezentováno, smlouvy ale experti uvidí až po podpisu.

„Smlouvy budou ihned po jejich podpisu zveřejněny, nyní jsou v režimu vyhrazené. Transparentní bylo vše od samého počátku,“ vysvětluje Havlíček. Podle Edvarda Sequense, předsedy ekologické organizace Calla je ale postup vlády netransparentní od samého začátku.

„My nevíme, k čemu se stát zaváže a vláda nám to tedy ukáže poté, co to podepíše? Ve smlouvách je řada závazků a můžeme jenom doufat, že někteří ministři to alespoň částečně viděli, než vše schválí,“ řekl Sequens Seznam Zprávám. Také zmínil, že příprava stavby v Dukovanech musí být kvůli ceně i možným dopadům na ceny energií a celou ekonomiku maximálně transparentní.

Podpis plánovaných smluv mezi státem a společností ČEZ se z konce června posunul na polovinu července. Obě smlouvy na konci dubna předběžně schválili ministři. Vedle zastřešující dohody vláda v dubnu schválila smlouvu, která definuje územní povolení k umístění stavby i výběr dodavatele do roku 2024.

Stát v ní podle Havlíčka dává možnost společnosti ČEZ odprodat mu celý projekt. V přípravě je ještě třetí smlouva, která bude definovat podmínky, za jakých bude stát vykupovat elektřinu od ČEZ.

Sequens ale upozorňuje, že nevíme za jakých podmínek se může projekt odprodat.

„Nevíme celou řadu věcí. Nevíme, za jakých podmínek a v jakém momentu bude muset stát odkoupit celý rozjetý projekt. A taky nevíme, za kolik peněz. Vše se ale dozvíme po podpisu smluv, kdy může být pozdě,“ vysvětlil předseda organizace Calla.

Reklama

Související témata:

Doporučované