Hlavní obsah

Klíčové svědectví proti Babišovi. Bankéři ho potopili v kauze Čapí hnízdo

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Srdeční záležitost Andreje Babiše, tak byl podle výpovědi bankéřů prezentován projekt Čapí hnízdo financující HSBC.

Reklama

Policie získala nový důkaz v ostře sledovaném případu, v němž viní premiéra z dotačního podvodu. Bankéři z HSBC se rozhodli vypovídat v neprospěch Andreje Babiše.

Článek

„Za projektem Čapí hnízdo stojí osobně Andrej Babiš, je to dokonce jeho srdeční záležitost.“ Tak měli podle nové výpovědi spolupracovníci Andreje Babiše bankéřům z HSBC prezentovat projekt Čapí hnízdo. Uvedl to server Neovliní.cz s odvoláním na zdroje detailně seznámené s vyšetřováním.

Je to zlomový důkaz, který po policii žádal při obnovení vyšetřování odcházející nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Původně totiž bankéři z ústavu, který financování na výstavbu farmy poskytl, bagatelizovali dokumenty, jež dokazovaly, že projekt byl od počátku pevně svázán s Agrofertem a Andrejem Babišem.

Interní dokumenty, které banka vedla při sjednávání stamilionového úvěru pro farmu Čapí hnízdo, hovořily jasně, připomíná Neovliní.cz. Stálo v nich, že manažeři Agrofertu při vyjednávání půjčky označují za vlastníka farmy Čapí hnízdo Andreje Babiše, potažmo Agrofert. A bankéři nyní do protokolu uvedli, že farma dostala úvěr právě jen díky tomu, že za ní stál samotný Agrofert v čele s Babišem. A ne tedy jeho děti, jak premiér na svou obranu uváděl.

Obrat ve výpovědích odmítl komentovat jak Agrofert s poukazem na běžící proces, tak samotná banka HSBC. Ta mimochodem před třemi lety přestala být jednou z financujících institucí premiérova holdingu.

Zlomová je výpověď ještě v jednom bodě. Je z ní jasné, že banka dobře věděla, koho financuje. Na rozdíl od dotačního úřadu, který byl odevzdanými dokumenty, v nichž se Čapí hnízdo tvářilo jako malá nezávislá firma, uveden v omyl.

V případu se nyní čeká na rozhodnutí státního zástupce Pavla Šarocha. Policie navrhla obžalovat jak Andreje Babiše, tak také bývalou manažerku Agrofertu a zmíněné středočeské farmy Janu Mayerovou (která se mezitím vrátila k dívčímu příjmení Nagyová), jež dotaci připravovala.

Reklama

Související témata:

Doporučované