Hlavní obsah
Online

Mayová představí plán B už v pondělí. Hlasovat se má koncem ledna

Foto: Shutterstock.com

Hlasování o nedůvěře vládě skončilo neúspěchem labouristů.

Reklama

aktualizováno •

Britská vláda premiérky Theresy Mayové ve středu večer podle očekávání přečkala hlasování o vyslovení nedůvěry. Pro vyslovení nedůvěry vládě v Dolní sněmovně hlasovalo 306 poslanců. Vládu naopak podpořilo 325 zákonodárců. K vyslovení nedůvěry bylo potřeba 318 hlasů. Hlasování se konalo na návrh opozičních labouristů poté, co v úterý parlament jednoznačně odmítl dohodu o odchodu Británie z Evropské unie. Nový plán Mayová představí v pondělí 21. ledna, hlasovat se o něm má 29. ledna.

Článek

Britští poslanci v úterý večer podle očekávání odmítli dohodu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie, kterou se sedmadvacítkou dojednala premiérka Theresa Mayová. Pro vládu se naplnily nejčernější prognózy, když dohodu podpořilo pouze 202 zákonodárců a proti bylo 432.

Opoziční labouristé vzápětí oznámili, že podali návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Premiérka Mayová ho ustála. Pro vyslovení nedůvěry vládě v Dolní sněmovně hlasovalo 306 poslanců. Vládu naopak podpořilo 325 zákonodárců. K vyslovení nedůvěry bylo potřeba 318 hlasů.

Největší porážka v dějinách

Výsledek úterního hlasování o brexitové dohodě představuje podle britských médií jasně nejvýraznější porážku vlády v Dolní sněmovně. Dohoda o brexitu byla zamítnuta rozdílem 230 hlasů, přičemž dosud nejkrutější porážku zažil v roce 1924 labouristický premiér Ramsay MacDonald, a to o 166 hlasů.

Premiérka musí přijít s řešením situace do pondělí

Konzervativní předsedkyni vlády nyní i přesto, že přečkala hlasování o nedůvěře, čekají těžké časy. Na základě nedávno schváleného dodatku zákona by totiž měla představit v Dolní sněmovně do tří zasedacích dnů takzvaný „plán B“, tedy přijít do pondělí 21. ledna s návrhem na další postup ohledně odchodu země z EU. Plán Mayová podle vládní administrativy už má a v pondělí ho představí. Hlasovat se o něm má 29. ledna. Alternativami jsou odložení brexitu, předčasné volby, druhé referendum o vystoupení, ale i neřízený brexit bez dohody.

Hlavním sporným bodem dohody s EU je takzvaná irská pojistka, tedy záložní řešení, které by mělo zabránit vzniku přísného režimu na hranici britského Severního Irska a Irské republiky. To vadí řadě britských zákonodárců, podle kterých by aktivace pojistky znamenala dlouhodobé připoutání Británie k unijním strukturám.

Projev premiérky Mayové bezprostředně poté, co sněmovna zamítla její brexitovou dohodu.Video: Eva Krchová, Reuters

Jedním z nich je i bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, podle něhož je stávající podoba brexitové dohody mrtvá. „Ale dobrou zprávou je, že podle mě dala premiérce (porážka) masivní mandát, aby se vrátila do Bruselu a řekla: ‚Podívejte se… Tohle pro nás nebude fungovat‘,“ dodal.

Podle šéfky DUP Arlene Fosterové musí Mayová usilovat o „zásadní změny“ v dohodě o vystoupení z EU. „Ujištění, ať už v podobě dopisů nebo vřelých slov, nebudou stačit… Budeme s vládou spolupracovat na dosažení lepší dohody,“ citovala ji agentura Reuters. Představitelé EU ale trvají na tom, že do podmínek britského odchodu již nechtějí významným způsobem zasahovat.

Jeremy Corbyn se opřel do Mayové a volal po hlasování o nedůvěře vlády.Video: Eva Krchová, AP

Mayová: Není jasné, co sněmovna chce

Strategií vlády není marnit čas až do neřízeného britského odchodu z Evropské unie, řekla premiérka Theresa Mayová poté, co poslanci jasně odmítli podmínky brexitu, které její vláda vyjednala v Bruselu. Za nejlepší cestu vpřed považuje spořádaný odchod z EU s „dobrou dohodou“. Zároveň nenaznačila, zda se chystá požádat o odklad termínu brexitu, nebo jak hodlá získat většinovou podporu v parlamentu.

„Hlasování nám neříká nic o tom, co si tato sněmovna přeje,” konstatovala Mayová po přesvědčivé porážce o více než 200 hlasů. „Neříká nic o tom, jak nebo zda vůbec hodlá ctít rozhodnutí Britů v referendu z roku 2016,“ dodala.

Šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek o brexitových událostech úterního večera.Video: Seznam Zprávy

  • Výsledek hlasování bohužel neznamená posun v otázce brexitu, míní europoslanec Pospíšil

  • Podle Zemana nebude případný brexit katastrofa

    Prezident Miloš Zeman si nemyslí, že případný odchod Velké Británie z Evropské unie bez vyjednané dohody bude katastrofa. Nepříjemnosti asi budou, řekl dnes v televizi Barrandov. Plně podporuje zákon, který pro případ takzvaného tvrdého brexitu připravila česká vláda. Očekává, že po vystoupeni Británie se sníží částka z EU pro Česko, protože v unijním rozpočtu bude chybět britský příspěvek.

    Britští poslanci v úterý odmítli dohodu o odchodu Británie z EU, kterou sjednala vláda Theresy Mayové s unijními vyjednávači. Návrh na další postup Mayová představí v parlamentu příští pondělí. Pokud se nepodaří dohodu schválit nebo odložit termín vystoupení, může 29. března nastat takzvaný tvrdý nebo neřízený brexit. „Nemyslím si, že to bude katastrofa, i když určité nepříjemnosti tam asi budou,“ řekl Zeman na otázku na dopady tvrdého brexitu. Mayová podle něj ve vyjednávání s EU nevystupuje příliš přesvědčivě.

    Národním zájmem je podle Zemana ochrana českých exportérů a ochrana asi 100 tisíc českých občanů, kteří v Británii pracují nebo studují. Věří, že tito lidé nebudou ohroženi, ale musí se pro to něco dělat. „Plně podporuji vládní návrh zákona o bilaterálních vztazích s Británií,“ řekl.

    Kabinet poslal před týdnem do Sněmovny zákon upravující vztahy mezi ČR a Spojeným královstvím pro případ, že Británie vystoupí z EU bez dohody. Návrh počítá s přechodným obdobím do 31. prosince 2020, během něhož bude ve vybraných oblastech britským občanům zaručeno stejné zacházení, jako by nadále byli v postavení občanů EU. Vetovat zrychlené projednání zákona se nechystá žádná ze sněmovních stran. Očekávají ale stejně vstřícný postoj britské strany.

  • Mayová představí plán B v pondělí, hlasovat se bude 29. ledna

    Návrh na další postup v otázce plánovaného odchodu Británie z Evropské unie představí britská premiérka Theresa Mayová parlamentu příští pondělí. Termín, o kterém se v uplynulých dnech hovořilo jako o nejzazším možném, potvrdila dnes Andrea Leadsomová, která organizuje vládní agendu v Dolní sněmovně. V úterý 29. ledna budou o takzvaném plánu B poslanci celý den debatovat a následně i hlasovat.

    Původně měla vláda v případě odmítnutí brexitové dohody předložit parlamentu alternativní návrh do tří týdnů. Minulý týden ale schválili zákonodárci dodatek k zákonu o odchodu Británie z Evropské unie, který vládě ukládá přijít s plánem B nejpozději do tří zasedacích dnů po odmítnutí dohody. Vzhledem k tomu, že britská Dolní komora v pátek běžně nezasedá, bude třetím zasedacím dnem od úterního odmítnutí dohody právě pondělí 21. ledna.

  • Europoslankyně Konečná: Je naprosto neuvěřitelné, co Mayová dokázala ustát

  • Europoslanec Pavel Svoboda komentuje brexitovou bitvu

  • Předseda liberálních demokratů: Corbyn musí přestat prokrastinovat

    Předseda Liberálně demokratické strany na Twitteru vyzval Jeremyho Corbyna, aby zaujal konkrétní stanovisko. Prý se má postavit buď za dohodu, nebo za lidi (propagovat druhé referendum).

  • Lídr Skotské národní strany: Prodloužení lhůty a druhé referendum musí zůstat na stole

    Westminsterský předseda Skotské národní strany Ian Blackford přivítal pozvánku k diskusím ze strany premiérky Mayové. Zároveň dodal, že jeho strana si přeje, aby druhé referendum a prodloužení lhůty na naplnění článku 50 a opuštění EU zůstaly možností pro řešení brexitové otázky.

  • Mayová by si nevystačila bez DUP

    Bez deseti hlasů od severoirské Demokratické unionistické strany by vláda hlasování o nedůvěře nepřežila, stalo by se tak s rozdílem jednoho hlasu. Potvrdila to na Twitteru politická šéfredaktorka BBC Laura Kuenssbergová.

  • Vláda bude dnes jednat s předsedy ostatních stran

    Theresa Mayová ve svém projevu také potvrdila, že ještě dnes večer se plánuje setkat s lídry ostatních stran, aby co nejrychleji vyjednala další kroky v kauze brexitu. V pondělí pak přijde s konkrétním „plánem B“.

  • Corbyn: Žádné pozitivum pro vládu

    Jeremy Corbyn připomíná, že předtím, než vláda bude o posledních událostech uvažovat pozitivně, musí zapracovat na tom, aby možnost tvrdého brexitu byla naprosto vyloučena. Poukázal také na to, že i když vláda ustála hlasování o nedůvěře, její návrh na řešení brexitu byl parlamentem odmítnut způsobem historicky signifikantním.

  • Hovoří premiérka Mayová

    Theresa Mayová děkuje poslancům, kteří vyjádřili důvěru její vládě. Říká, že podporu nebere zadarmo a je připravena pracovat s kýmkoli na tom, aby byl brexit dokončen.

  • Vláda přežila hlasování o nedůvěře

    Vládní kabinet premiérky Theresy Mayové přežil hlasování o nedůvěře. Poslanci, kteří vládě důvěru vyslovili, zvítězili poměrem 306 : 325.

  • Výsledky do patnácti minut

    Výsledky hlasování by měly být známy do patnácti minut od jeho začátku.

  • Hlasování právě začalo

    Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě Theresy Mayové na pokyn předsedy sněmovny Johna Bercowa právě začalo.

  • Michael Gove vyvolal ohnivou řečí pozdvižení

    Ministr životního prostředí Michael Gove extrémně vášnivě kritizoval oponenty vlády v asi desetiminutovém projevu, čímž si vysloužil velmi hlasité uznání od svých spolustraníků. Tak hlasité, že ani hlas předsedy sněmovny Johna Bercowa chvíli nebyl slyšet.

  • Gove kritizuje liberální demokraty

    „Liberální demokraté tvrdí, že litují referenda. Říkají to jako strana, která na půdě tohoto parlamentu jako první řekla, že by referendum mělo být. Teď se jim nelíbí výsledek referenda, tak chtějí další referendum,“ takto se jeden z posledních dnešních řečníků, ministr životního prostředí Michael Gove, pustil do Liberálně demokratické strany.

  • Výzkumná agentura těsně před hlasováním favorizuje Mayovou

    Britská výzkumná agentura Election Maps UK zveřejnila na Twitteru svou předpověď výsledku hlasování. Podle ní budou poslanci, kteří budou hlasovat pro nedůvěru, přehlasováni šestnácti hlasy poslanců, kteří budou stát za vládou.

  • „Konstruktivní schůzka s premiérkou“ – DUP

  • Hlasování začne za 15 minut

    Hlasování o vyslovení nedůvěry vládě začne za 15 minut. Poslanecké lavice jsou plné, projevy poslanců vrcholí. Přítomna je i premiérka Theresa Mayová.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy