Hlavní obsah

Klíčový muž aféry Dezinfekce: Můj první kšeft s FAČR. Asi i poslední

Foto: Profimedia.cz

Jiří Tymich, bývalý obránce Bohemians či Jablonce, provozuje nyní firmu na deratizační a dezinfekční práce. V červnu udělal obchod s FAČR, zhruba za 10 milionů korun. Nedopadlo to ale dobře.

Reklama

Jiří Tymich uzavřel v létě s fotbalovou asociací bezva obchod. Dostal zakázku takřka za 10 milionů korun za dezinfekci hráčských šaten v 90 klubech. Celou práci sice neudělal, zato si ji vyfakturoval. A vše mu bylo proplaceno.

Článek

Jiří Tymich je bývalým ligovým fotbalistou, na jeho řízný způsob hry si jistě vzpomene ještě nejeden fanoušek Bohemians. Anebo Jablonce, dres LIAZu oblékal Tymich ve druhé lize společně ještě třeba i s Miroslavem Peltou, který tehdy za klub chytal.

„Jo, fotbal jsem kdysi hrál, ale tuhle firmu mám už 30 let, z fotbalu jsem absolutně vypadl,“ říká Jiří Tymich. Ten si po ukončení fotbalové kariéry zřídil firmu, která se zprvu věnovala zejména deratizaci, tedy hubení nežádoucích hlodavců, například potkanů a podobně.

Posléze rozšířil nabídku také o dezinfekci. A přestože, jak říká, z fotbalu vypadl, zrovna na něj se letos v létě usmálo štěstí, alespoň to tak tehdy vypadalo, když jeho firma uzavřela kontrakt s Fotbalovou asociací ČR.

S byznysem za 9 890 000 korun i se započítanou daní z přidané hodnoty byl Jiří Tymich spokojen. Aby ne, když mu asociace proplatila i práce, které neprovedl. Revizní a kontrolní komise Fotbalové asociace ČR případ objevila a rozvinula ve své zprávě i úvahu, zda nešlo o vyvádění peněz z pokladny asociace.

Žádné trestní oznámení ve věci podle všeho podáno nebylo, nicméně nelze vyloučit, že se policie k celému případu ještě dostane.

Případ odhalila Revizní a kontrolní komise Fotbalové asociace ČR. Na základě smlouvy, kterou s firmou Tymich s.r.o. podepsali předseda asociace Martin Malík a tehdejší místopředseda Roman Berbr, bylo za dezinfekční práce vyplaceno z kasy asociace celkem 9 890 000 korun.

Hlavní potíž spočívá v tom, že více než polovina nasmlouvané práce nebyla vůbec odvedena. Přesto byla firmou Tymich s.r.o. vyfakturována a fotbalovou asociací proplacena. Na případ upozornily jako první Seznam Zprávy. A více se o něm dočtete zde.

Revize odhalila spoustu nedostatků. Z předložené dokumentace nepochopila, jak byla firma Tymich s.r.o. vybrána, na základě čeho byla vykalkulována cena. Především se však kontroloři divili tomu, že tak velký projekt neprošel na asociaci předepsaným schvalovacím řízením.

S podivem bylo i to, že předseda Martin Malík a finanční ředitel Libor Kabelka bez mrknutí oka schvalovali k proplacení faktury za práci, u níž nikdo nekontroloval, zda byla odvedena.

Poté, co začala být kauza vyšetřována interně na půdě fotbalové asociace, vyvolali strahovští činovníci opětovné jednání s firmou Tymich s.r.o. A došlo k dohodě o narovnání. Jiří Tymich velkou část peněz, které od FAČR dostal, vrátí. A ještě zaplatí smluvní pokutu.

Konkrétně bylo smluveno, že z částky 9,9 milionu korun vrátí 6,8 milionu. A navrch firma doplatí 2,4 milionu pokuty. Reportérovi Seznam Zpráv se podařilo Jiřího Tymicha telefonicky zastihnout a pořídit s ním tento rozhovor.

Chtěl bych se vás zeptat na smlouvu, kterou měla vaše firma s Fotbalovou asociací ČR.

Takže v rychlosti, protože jsem za volantem. Dostal jsem zakázku na dezinfekci asi na 100 hřišť (přesněji na 90, šlo o vnitřní prostory kabin poblíž hřišť - pozn. red.) Pak se něco stalo a udělalo se jen 40 hřišť (přesněji 41 - pozn. red.)

A co se stalo? Některé kluby prý upozornily, že u nich žádná dezinfekce neproběhla. Proč?

No začala liga, koronavirus, něco se tam stalo a nedodělalo se to. Tím pádem jsem od FAČR dostal dost velkou pokutu, kterou budu muset zaplatit.

Z dokumentů, které máme k dispozici, vyplývá, že fotbalová asociace vám zaplatila takřka 9,9 milionu korun. A vy teď budete i s pokutou 9,2 milionu korun vracet. Je to tak?

Peníze se vrátily a já dostal smluvní pokutu.

Jak to, že se to celé tak pokazilo?

Něco se tam stalo. Prý jsem nedodržel smlouvu, na což jsem řekl, že to ani nešlo dodržet.

S kým, s jakou osobu z FAČR, jste o té zakázce jednal?

Abych pravdu řekl, pověřil jsem svého člověka vyjednáváním, aby s nimi jednal.

Ve smlouvě je napsáno, že osobou pověřenou FAČR směrem k této smlouvě je právník asociace Jan Lego. Řešili jste to s ním?

Musíte se obrátit na toho člověka, který pro mě pracuje.

Vy osobně jste tedy s nikým z FAČR nejednal?

S nikým.

Takže vaše firma jednala s panem Malíkem a Berbrem, kteří jsou pod smlouvou podepsaní?

Já nevím, nebyl jsem u toho.

Revizní a kontrolní komise FAČR ve své zprávě píše o podezření, že se mohlo jednat o vyvádění peněz z fotbalové asociace. Jak se na to díváte s ohledem na to, že jste většinu peněz musel vrátit?

Dostal jsem jasnou zakázku vystříkat 100 hřišť (podle smlouvy 90 - pozn. red.). Za to jsem měl smluvně domluvenou odměnu. Prostě se to nedojednalo a peníze se vrátily.

Kritika revizní komise spočívala v tom, že rozsah zakázky byl naddimenzovaný. To vám takhle prostě spadla do klína zakázka za bezmála 10 milionů?

Byla to smlouva o dílu, nějaká cena, se kterou jsem souhlasil.

Foto: Profimedia.cz

Seznamte se: Jiří Tymich, deratizace a dezinfekce.

Kdo to tedy vyjednával? Vždyť jste majitel firmy, ne?

Jsem majitel firmy, na vyjednávání jsem ale měl pověřenou osobu. Hele, já se poradím, jestli s vámi mohu mluvit. Zavolejte mi za hodinku.

Po hodině Jiřího Tymicha opět voláme.

Volám vám zpátky. Zjistil jste bližší detaily?

Asi vám toho moc neřeknu. Podíval jsem se do té smlouvy a koukám, že je tam zmíněná mlčenlivost. Nechci se dostat do problému. Když to shrnu, máte pravdu, že byla zakázka na dezinfekci hřišť. Neudělala se celá, dostal jsem pokutu a je to uzavřené. Teď jde o to, abych to ustál, pokuta je veliká.

Pokuta dle dokumentu činí 2,4 milionu korun. Když k tomu připočteme vratku, tak vám od FAČR ve finále zůstane jen necelých 700 tisíc korun za provedené práce.

Nechci se dostat z druhé strany do maléru, takže mlčenlivost.

V materiálech FAČR je zmínka, že kontaktní osobou ze strany vaší firmy byl Pavel Simandl. Ten za vás vyjednával?

To je můj zeťák, který začíná podnikat, on jednal. Dal jsem mu volnou ruku, chce v tomto oboru podnikat, jedná a získává zakázky.

Vy jste tedy jako majitel firmy nevěděl o tom, co a s kým domlouvá?

Ne ne, to je pražská záležitost. Já jsem u sebe v Jablonci, on měl plnou moc, aby jednal. Opět ale mlčenlivost.

Revizní komise FAČR ve své zprávě zmiňuje, že jste za jeden den fakturovali dezinfekci až v sedmi různých areálech. Domnívá se, že nebylo fyzicky možné absolvovat během jednoho dne a na tolika místech po republice tolik práce a pak si ji fakturovat. Jak jste to dokázali?

Práce se dělala postupně, neúčtovali jsme hned, když jsme byli hotoví. Je možné, že v jeden den jsme fakturovali, činnost ale byla rozložená na několik měsíců. Vzali jsme mašinu, přípravky a dezinfikovali jsme postupně.

Byla zakázka naceněná správně?

Mlčenlivost.

Znáte se s Romanem Berbrem?

Ne.

FAČR vám péčí pánů předsedy Malíka a finančního ředitele Kabelky proplácela faktury expresním tempem do 3 dnů. Ve smlouvě byla uvedena splatnost do 60 dnů, vy jste si ve fakturách nárokovali splatnost do 14 dnů. Proč se tak tlačilo na to, aby splatnost za provedení služeb byla tak rychlá?

Vůbec netuším. Práce se provedla… Jej, teď jsem málem naboural, já teď totiž, jak si povídáme, zároveň řídím.

To dávejte pozor. Ale zpět ke smlouvě, prosím. Pozval vás některý z orgánů FAČR, aby se věc vysvětlila?

Jde o to, že proběhlo jednání o vyrovnání, ale zase mlčenlivost. Já mám obavu, abych nezkrachoval.

Kolik lidí jste na zakázku vyčlenil?

Na jedno hřiště stačí jeden pracovník a jedna mašina, trvá to zhruba den, odborná práce. Měl jsem jednoho člověka, který se práci věnoval.

Ještě by mě zajímalo, jak se vytvořila ta nabídková cena, kterou Revizní a kontrolní komise FAČR považuje za přestřelenou.

To jsou interní záležitosti, omlouvám se. Cenu jsem nedomlouval.

Takže to dělal váš zeť?

Ano, kalkuloval cenu.

Pochválil jste ho?

Zajímavý obchod.

Vám nepřijde ta cena přemrštěná?

Nevím, jaké ceny jsou v Praze, znám jen ty v Jablonci. Pokud s cenou souhlasili, nevím, v čem je problém.

Už jste někdy s FAČR spolupracoval v minulosti?

První akce. A jak to tak vypadá, asi i poslední.

Byznys mezi FAČR a firmou Tymich s.r.o. v kostce

Na základě smlouvy z 22. června měla firma Tymich s.r.o. dezinfikovat hráčské šatny a další vnitřní prostory v 90 klubech. Odměna za to měla činit 9 890 000 korun. Bylo nasmlouváno, že práce proběhnou do 31. srpna 2020.

Existuje dodatek smlouvy datovaný dnem 23. září, podle kterého se stihly vydezinfikovat prostory jen u 41 klubů. Kompletní práce podle původní dohody však už byly vyfakturovány a proplaceny.

Poté, co šetření celého případu spustila Revizní a kontrolní komise FAČR, došlo k dohodě o narovnání mezi FAČR a firmou Tymich s.r.o. Firma Tymich vrátí asociaci 6 794 656,50 Kč. Po odečtení této částky od původně vyfakturované sumy by tedy firmě Tymich zbylo za odvedenou práci 3 095 343,50 Kč. Jenže součástí dohody o narovnání je i zaplacení pokuty ve výši 2,4 milionu korun.

Po jejím zaplacení zbude Jiřímu Tymichovi a jeho firmě z původně vyfakturované sumy jen 695 343,50 Kč. K datu 4. prosince bylo firmou Tymich uhrazeno Fotbalové asociaci ČR zpětně zatím 3 299 682,86 Kč.

Reklama

Doporučované