Hlavní obsah

Klíčový prvek hry o televizi? Uražení komunisté

Sněmovní brífink KSČM.

Reklama

Ještě před měsícem ve Sněmovně panovala představa, že koalice a opozice se dokážou dohodnout a zvolit nové radní veřejnoprávních médií tak, že svůj hlas v nich budou mít i opozičníci.

Článek

Původní idylická představa, že vládní koalice s případnou podporou okamurovců nepostaví volbu rad veřejnoprávních médií na hesle „vítěz bere vše“, je ale ta tam. Alespoň v případě sledovanější volby šestice členů Rady České televize (do Rady Českého rozhlasu ve středu jako jediného poslanci zvolili Marka Pokorného, který je blízký opoziční ODS).

Za změnou stojí podle zjištění Seznam Zpráv událost, která se odehrála právě minulý měsíc na volebním výboru. Do osmnáctky předvybraných kandidátů do Rady ČT se nedostal nikdo, koho by tam rádi viděli komunisté. Dohoda politických stran přitom byla, že právě oni jedno místo mají získat. Přinejmenším proto, že v radě končí jejich někdejší poslankyně Ivana Levá.

Vládní většina pak dospěla k názoru, že chybějící hlasy nedodala opozice. „My jsme ty dohody drželi, což je vidět i na tom, že třeba pan Klíma měl jeden z největších počtu hlasů,“ říká k tomu jeden z politiků hnutí ANO. Klíma je přitom hlavní kandidát opozice. A komunisté jsou dle zdrojů Seznam Zpráv už měsíc kvůli tomu na ANO, ale i na zbylé strany naštvaní.

Nově tak vznikl seznam pěti jmen, jež vládní koalice podpoří a mezi kterými již zástupci tzv. demobloku nebudou. Tři jména na něm uvedená nakonec ve středu Sněmovnou skutečně prošla – Roman Bradáč s Pavlem Kysilkou, lidé blízcí ANO, a za sociální demokraty bývalý hokejista Jiří Šlégr.

Dalšímu jménu na seznamu – ekonomce Haně Lipovské – chybělo ke zvolení pět hlasů. Pětici „dohodnutých“ uzavíral Pavel Matocha, který získal pátý nejvyšší počet hlasů. Do druhého kola postoupivší hlavní kandidát opozice Michal Klíma získal jen 57 hlasů. Ke zvolení bylo potřeba 88 hlasů.

Šesté jméno mělo zůstat prozatím neobsazené, aby se napravila „újma“ komunistům. Technicky by to znamenalo, že šestý člen Rady ČT by se volil od začátku, tedy včetně slyšení před volební komisí, a tentokrát by si vládní poslanci komunistického kandidáta pohlídali.

Jenže komunisté se rozhodli dohrát svou roli uraženého rebelanta do konce, a tak bylo vidět ve sněmovních kuloárech jejich představitele, kteří se bavili nad tím, jak bez nich těžko hledá zbytek Sněmovny jakoukoliv shodu. „Ať si to odehrají, ale bez nás, když nás odstavili,“ komentoval situaci kolem rad jeden z jejich poslanců. „A oni se dokážou dohodnout?“ reagoval na otázku Seznam Zpráv další z nich.

Skutečností je, že komunisté si vyhlásili volné hlasování a někteří přiznávali, že by jim nevadila ani katolička Lipovská, kterou nominovala Česká biskupská konference.

V kombinaci se „štípnutým“ klubem hnutí ANO na příznivce poslance Stanislava Berkovce a „ostatní“ pak krátce před volbou předseda Babišovy sněmovní frakce Jaroslav Faltýnek připouštěl, že volba může padnout celá. „Jsem skeptický. Myslím, že ta volba dnes příliš úspěšná nebude,“ řekl Seznam Zprávám.

Nakonec se „povedla“ jen přesně z poloviny, což dává prostor k novému přeskupení sil pro druhé kolo v dubnu, pokud se poslanci sejdou podle plánu.

Březnové kolo dohadování kolem rad veřejnoprávních medií má však jednoho jistého poraženého. Je jím předseda volebního výboru za ANO Stanislav Berkovec, který po aféře s e-mailem, ve kterém hodnotil kandidáty do rad podle toho, zda budou „kopat“ za ANO, nebo nikoliv, oznámil, že rezignuje. Do jaké míry to byla rezignace dobrovolná, se dá odvodit podle slov Jaroslava Faltýnka na plénu Sněmovny.

„Moje osobní stanovisko je, že to byla chyba, že Standa prostě udělal chybu. A za chyby se platí,“ komentoval před poslanci Berkovcovu aféru s e-mailem. Záhy na to už sněmovními kuloáry problesklo jméno Berkovcova případného nástupce. Dle informací Seznam Zpráv by jím měl být poslanec ANO Aleš Juchelka. „Bez komentáře,“ nechtěl informaci potvrzovat.

Nutno dodat, že e-mail o tom, kdo a jak se hodí do rady z pohledu ANO, není jediným Berkovcovým průšvihem jako šéfa volební komise. Podle informací Seznam Zpráv právě z jeho iniciativy vznikl záznam z neveřejné schůze poslanců o hospodaření České televize, který následně spustil vyšetřování bezpečnostních expertů Sněmovny.

Reklama

Doporučované