Hlavní obsah

Klíčový rok pro Čapí hnízdo. Potopí kauzu politický tlak a odchody policistů?

Reportéři Seznamu: Se Sabinou Slonkovou o zákulisí vyšetřování kauzy Čapí hnízdo.Video: Lukáš Sál

 

Reklama

Od pražské policie, která trestně stíhá premiéra a jeho blízké pro podezření z dotačního podvodu, odešel se začátkem roku další člověk spojený s kauzou Čapí hnízdo. Všichni tři klíčoví policejní důstojníci, za nichž se aféra před třemi lety rozjela, jsou tak mimo hru. Jaký dopad to na vyšetřování může mít?

Článek

Nejprve v létě odešel šéf policie v Praze Miloš Trojánek, který se tvrdě postavil za své podřízené v kauze Čapí hnízdo, když se dostali pod palbu, že pracují na zakázku opozice. Politikům v čele s premiérem Andrejem Babišem vzkázal, aby neovlivňovali vyšetřování.

Pak skončil i policejní prezident Tomáš Tuhý, který odešel do diplomatických služeb na Slovensko. A nyní nově i náměstek pro kriminální policii a vyšetřování Ivan Smékal. Znovu šlo o člověka, který tvrdě bránil policii, když ji premiér a jeho lidé kvůli Čapímu hnízdu ostřelovali.

Podívejte se, jak Ivan Smékal před časem reagoval na kritiku svých lidí.Video: Lukáš Sál

Co mohou personální změny pro vývoj kauzy Čapí hnízdo znamenat? „Mohou se ukázat jako zásadní. Když jsem mluvila s policisty, kteří v minulosti vyšetřovali kauzy s politickým přesahem, všichni jako jednu z klíčových věcí zmiňovali, že je důležité, aby měli absolutní podporu a důvěru v očích svých nadřízených. Bez té to dělat nejde, protože je jasné, že v politických kauzách přicházejí politické tlaky. A pokud za vámi nestojí váš nadřízený, tlaky v podstatě nemůžete ustát,“ říká investigativní novinářka Sabina Slonková. „Ve chvíli, kdy komisař Pavel Nevtípil, což je hlavní postava policejního vyšetřování, přišel vlastně o všechny své nadřízené, kteří s ním kauzu rozjížděli, a současně čelí velkému tlaku ze strany hlavního obviněného a souběžně premiéra České republiky Andreje Babiše, je v pozici, kdy si umím živě představit, že jednoho dne řekne, že to už nemá zapotřebí.“

Případný odchod Pavla Nevtípila by mohl celé vyšetřování poslat do ztracena. „Kauza může skončit i proto, že noví nadřízení komisaře Nevtípila budou mít na případ jiný názor. A do třetice se může stát, že bude vyměněn, nebo odejde státní zástupce Jaroslav Šaroch, který v tandemu s Nevtípilem kauzu rozjížděl.“

Jaké indicie pro to jsou? Co lze čekat od letošního roku, kdy jde vyšetřování do finále a policie se bude snažit dostat případ k soudu? Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž a rozhovor jsou součástí pořadu Reportéři Seznamu, který běží ve večerních hodinách každé druhé úterý na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reportéři Seznamu 15. 1.: Se Sabinou Slonkovou o vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, s Václavem Dolejším o personální politice Andreje Babiše a s Oliverem Sálusem o novodobých gladiátorech. Video: Lukáš Sál, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované