Hlavní obsah

Klíčový svědek Čapího hnízda není pod dohledem. České úřady se o něj nestarají

Na Krym měl s Babišem mladším odcestovat Petr Protopopov. Seznamu přitom řekl, že na Krymu nikdy nebyl.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Co se děje s klíčovou osobou v případu Čapí hnízdo, nikdo neví. Dokud je ve Švýcarsku, vyšetřovatelé s ní nemohou mluvit.

Článek

Syn premiéra Andrej Babiš mladší sdělil reportérům Seznamu informace, které mohou být zásadní pro vyšetřování případu možného padesátimilionového dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo. Mimo jiné řekl, že sice podepsal nějaké papíry k ekofarmě, ale netuší, co v nich stálo. Právě na tom, že v rozhodné době ekofarmu držely jeho děti, postavil Babiš starší svou obhajobu.

„Můj otec chtěl, abych zmizel kvůli stíhání Čapího hnízda,“ řekl reportérům Slonkové a Kubíkovi junior, který momentálně pobývá ve Švýcarsku a má i švýcarské občanství.

Policie ale s premiérovým synem dosud nemluvila. Nepožádala švýcarské úřady o právní pomoc, aby mohla Babiše mladšího vyslechnout. Z vyjádření českých vyšetřovacích orgánů nadto plyne, že korunního svědka nemá nijak pod dohledem. Byť – vzhledem k prohlášení juniora – existuje riziko, že se ho někdo může snažit ovlivnit.

Zvláštní vyšetřování: Průlomové svědectví v kauze Čapí hnízdo. Slonková a Kubík vypátrali zmizelého Babišova syna.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

„Policie České republiky nemůže provádět úkony trestního řízení na území cizího státu,“ uvedla k tomu pouze Ivana Nguyenová z Policejního prezidia.

Jakékoli další otázky odmítla. Odvolala se přitom na prohlášení policie ze 13. listopadu. V něm ovšem zcela chybí odpovědi na klíčové dotazy: Proč za dva roky nebyla policie schopna juniora vyslechnout, když tvrdí, že věděla, kde přebývá. Ani to, proč si při vyšetřování možného únosu Babiše mladšího, o kterém junior rovněž promluvil, vystačila s fotkou zaslanou e-mailem od právníků.

Tuto kauzu navíc vyšetřovali kriminalisté z Prahy 1. S Babišem mladším se ale snaží už rok spojit Pavel Nevtípil, který má na starosti kauzu Čapí hnízdo. Policie rovněž odmítla Seznamu odpovědět na dotaz, zda Nevtípil vůbec věděl, že oddělení na Praze 1 s premiérovým synem komunikuje.

Bez reakce nechala policie i dotaz, jestli vyšetřovatelé udělali něco proto, aby obviněný v kauze Čapí hnízdo neodcestoval z Česka.

Úřady mají nyní jedinou možnost, a to požádat o mezinárodní pomoc švýcarskou prokuraturu. Městské státní zastupitelství v Praze, které případ řeší, ale přiznalo, že se zatím na Švýcary oficiálně neobrátilo.

„Žádost zatím podána nebyla. Státní zástupci i policejní orgán prováděli ve věci další úkony. Nejednalo se o to, že by celé řízení vázlo na jednom úkonu, což by byl výslech Andreje Babiše mladšího,“ řekl ke kauze Seznamu mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Dodal také, že syn premiéra nebyl dosud vyslechnut.

Dozorující žalobce Jaroslav Šaroch měl informaci o tom, že se Babiš mladší zdržuje ve Švýcarsku, několik měsíců. Žádost o mezinárodní pomoc přitom stále nebyla podána. I přes nové skutečnosti, které do případu vneslo svědectví Babiše mladšího pro Seznam, se k němu tak vyšetřovatelé minimálně několik dalších měsíců nedostanou.

Reklama

Doporučované