Hlavní obsah

Kliďas, bojovník a optimista. Hokejisté vzpomínají na legendu Josefa Augustu

Čechmánek a Nový vzpomínají na hokejovou legendu Josefa Augustu

 

Reklama

Po dlouhé těžké nemoci ve čtvrtek zemřel bývalý hokejový hráč a trenér Josef Augusta.

Článek

Ve věku sedmdesáti let ve čtvrtek zemřel někdejší skvělý hokejista a trenér Josef Augusta. Od léta 2015 bojoval s rakovinou slinivky. O úmrtí informovali zástupci klubu Dukla Jihlava a Českého svazu ledního hokeje.

Hokejisté oslovení Seznam Zprávami Augustu popisují jako mimořádně klidného člověka, jenž měl smysl pro humor a na ledě i s vážnou nemocí bojoval z plných sil.

„On ukázal, že dokáže svůj klid, se kterým působil na střídačce, přenést i na hráče,” vzpomínal pro Seznam Zprávy bývalý hokejový brankář, olympijský vítěz a několikanásobný mistr světa Roman Čechmánek.

Bývalý československý hokejový útočník a člen Síně slávy českého hokeje Milan Nový zase vyzdvihl, jak optimisticky Augusta bral svou nemoc.

„Pořád měl optimistickou náladu. My hokejisti jsme bojovníci, ale někdy je ta nemoc silnější," řekl.

Člen Síně slávy a trojnásobný mistr světa

Rodák z Havlíčkova Brodu slavil úspěchy jako hráč i jako trenér. Obdržel 9x zlato v lize, 3x zlato a stříbro na mistrovství světa, jedno stříbro na olympiádě a jeden bronz na mistrovství světa.

Šestnáct sezón Augusta oblékal dres Dukly, v roce 1991 s ní dokonce vyhrál titul jako trenér.

Aktivní kariéru ukončil v roce 1983, jako trenér se podílel na zlatém hattricku na mistrovství světa v roce 1999, 2000 a 2001. Je členem Síně slávy českého hokeje.

Reklama

Související témata:

Doporučované