Hlavní obsah

Klidně mi seberte majetek, v 54 letech už nic nepotřebuju, prohlásil Rath

Rath vlastní několik nemovitostí – v Praze, středních Čechách nebo v Mariánských Lázních. Žalobci navrhují, aby mu je soud sebral.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V odvolacím procesu navrhuje státní zastupitelství sebrat bývalému hejtmanovi veškerý majetek. Domy, auta i peníze.

Článek

David Rath už loni v rozhovorech s novináři vyprávěl, že mu je jedno, jaký trest v korupční kauze dostane. Prý stejně počítá, že půjde – podle něj nespravedlivě – do vězení. A je mu jedno, jestli na pět let nebo na osm a půl roku, jimiž ho potrestal prvoinstanční soud.

Ale nejnovější požadavek státního zastupitelství, aby kromě vězení dostal také trest propadnutí veškerého majetku, Ratha vybudil: v úterý u odvolacího Vrchního soudu v Praze prohlásil, že se ho žalobci snaží zničit. A že zabavení majetku je jen jejich hrou pro média.

„Já už toho moc v 54 letech nepotřebuju. Spíš to bude trest pro moje děti,“ prohlásil Rath.

Státní zástupkyně Kateřina Weissová už v pondělí, kdy odvolací proces začal, navrhla, aby Rath přišel o nemovitosti, peníze nebo třeba i automobily. Podle žalobkyně osm a půl roku vězení, jimiž ho nepravomocně potrestal prvoinstanční krajský soud, jednoduše nestačí – vzhledem k tomu, že Rath byl podle obžaloby hlavou korupční skupiny. A sám vyinkasoval za zmanipulované zakázky Středočeského kraje 16,2 milionu.

Dalších šest milionů si pak už nestihl vyzvednout, protože v květnu roku 2012 ho zatkla policie se sedmi miliony v hotovosti. „Jeho pohnutkou byla obyčejná ziskuchtivost,“ řekla žalobkyně Weissová.

David Rath u soudu.Video: Seznam Zprávy

Rath návrh na propadnutí veškerého majetku, což není zcela obvyklý trest, označil za stejný příběh, jaký jeho rodina zažila za druhé světové války a za komunismu. Nacisté i komunisté ji podle Ratha také připravili o jmění. „My jsme to vydrželi a vydržím to i tentokrát,“ řekl Rath.

Kromě osmi a půl roku vězení ho potrestal prvoinstanční soud také tím, že přijde o peníze: o sedm milionů v krabici od vína zabavené při zatčení, o pět milionů uložených u advokáta a 40 tisíc eur a osm milionů, jež u Ratha našli detektivové při domovní prohlídce. Zabavení všeho majetku krajský soud odmítl jako příliš přísný trest.

Podle soudu všechny nalezené peníze pocházely z korupce.

Podle Ratha však pro to nejsou důkazy. Zvlášť to podle něj platí u osmi milionů, které prý patřily Rathovu otci – lékaři. Ten si je podle Rathovy verze u syna schoval, protože doma neměl trezor. Peníze vydělané v cizině chtěl investovat do nemovitostí.

Státní zástupkyně Weissová to u odvolacího soudu zpochybnila – žádnou koupi domu prý osmdesátiletý Rath senior nechystal a kromě toho by se stejně taková transakce nemohla odehrát v hotovosti. Zakazuje to zákon proti praní peněz.

„Otec je prezentován jako nějaký pitomec, který měl peníze doma,“ postěžoval si v úterý před soudem Rath. Přitom je podle něj vše logické: otec, který před několika lety zemřel, měl část peněz vydělaných v zahraničí uloženou v bance, část investoval a část si zkrátka nechal v hotovosti. „To radí i investiční poradci,“ dodal Rath.

Stejný trest, tedy propadnutí majetku, navrhuje žalobkyně i pro manžele Kateřinu a Petra Kottovy. Někdejší manažery středočeských nemocnic, kteří podle obžaloby domlouvali předražování zakázek, výši úplatků a kasírování peněz od stavebních a zdravotnických společností.

Kottovi dostali u prvoinstančního soudu sedm a půl roku.

Očekávaný odvolací proces s Rathem a spol. začal v pondělí a senát vrchního soudu nařídil jednání až do posledního červnového týdne. Pokud Ratha a dalších deset obžalovaných uzná vinnými, půjde už o pravomocný trest. A bývalý hejtman a poslanec za ČSSD bude muset do vězení.

Reklama

Související témata:

Doporučované