Hlavní obsah

Řešení pro H-System je na stole. Lidé jsou připravení nemovitosti vykoupit

Neodejdeme, říkají klienti H-Systemu, jimž soud nařídil vystěhování.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Stát by odškodnil podvedené klienty H-Systemu. Ti by pak mohli odkoupit byty, ze kterých se mají podle soudu vystěhovat.

Článek

„Byli a jsme připravení nemovitosti vykoupit. Nikdy jsme nepočítali s tím, že bychom je měli nějakým způsobem vyvlastnit. Hodnotu, která tu byla, než jsme to začali dostavovat jako družstvo, tak s tou jsme vždycky počítali, že ji doplatíme,“ řekl Seznam Zprávám bývalý předseda BD Svatopluk Jaroslav Junek. 

Video: Prokop Vodrážka

Právní zástupkyně části poškozených klientů H-Systemu Hana Marvanová vymyslela řešení svízelné situace, do níž se dostalo více než 60 rodin žijících v bytech v Horoměřicích u Prahy.

Jde o lidi z bytového družstva Svatopluk, kteří si před lety na vlastní náklady dokončili byty rozestavěné H-Systemem, ale nyní by se z nich měli podle soudního verdiktu do měsíce vystěhovat.

Řešení, které navrhuje Marvanová, však nabízí možnost, že žádné stěhování nebude, a přitom se všichni klienti H-Systemu dočkají aspoň částečně spravedlnosti.

„Mí klienti rozhodně netouží po tom, aby lidé z bytového družstva Svatopluk byli vystěhováni. Je tu ale celkem jednoduché a elegantní řešení, které může přinést stát, když už se politici zaklínají tím, že to chtějí vyřešit,“ řekla Marvanová Seznam Zprávám.

Na co myslí Marvanová

Podle návrhu Marvanové by Ministerstvo spravedlnosti muselo přistoupit na to, že věřitele zkrachovalého podniku Petra Smetky odškodní.

„To se dodnes nestalo. Částečné odškodné za průtahy uznalo a vyplatilo věřitelům nějakých 2300 korun na hlavu. Další odškodné ale musejí lidé žádat u soudů, u nichž se Ministerstvo spravedlnosti brání. Přitom existuje judikatura opřená o Evropský soud pro lidská práva, kdy náleží lidem za průtahy 15 tisíc za každý rok. Některým se to vysoudit podařilo a další se soudí a může to trvat roky. A ne všichni to chtěli podstupovat,“ popisuje Marvanová.

Kdyby Ministerstvo spravedlnosti nároky uznalo, a to i v případě těch, kteří se do soudních pří nepustili, dalo by se to považovat za „uspokojení věřitelů“. Takto uspokojení věřitelé by pak netrvali na tom, aby správce lidi z družstva Svatopluk vystěhovával a domy prodával.

Lidé ze Svatopluka by zřejmě určitou část za původní hrubou stavbu, kterou si svépomocí dokončili, do konkursní podstaty museli doplatit. Určovala by se ale z původní hodnoty bytu, ne z aktuální tržní. Státem přiznané odškodné za průtahy by se pak od této sumy odečetlo.

Marvanová Seznamu řekla, že tento postup předjednala i s Ivou Fialovou-Ištvánkovou z kanceláře konkursního správce H-Systemu Josefa Monsporta.

„S tím by byli určitě ochotni souhlasit všichni věřitelé a je k tomu svolná i doktorka Ištvánková, protože by to situaci vyřešilo. Chce to jen politickou vůli, která tu po léta chyběla. Navíc by to nezbavovalo viníky, tedy především Petra Smetku, povinnosti zaplatit soudem vyměřené odškodné,“ dodala Marvanová.

Takovou možnost řešení nevyloučil ani ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. „Pokud Ministerstvo spravedlnosti obdrží žádost o náhradu újmy za nesprávný úřední postup, budeme se jí věnovat v intencích zákona, jak to ostatně činíme vždycky. Co je ale nyní podstatné, aby se dotčení pokusili i za naší pomoci najít smírné řešení, aby jim domy zůstaly a současně to nepoškodilo ostatní věřitele H-Systému,“ uvedl skrze tiskového mluvčího resortu.

Zůstat je jediné řešení

Zůstat v bytech je také jediné schůdné řešení pro bytové družstvo Svatopluk.

„Odstěhovat se pro nás není řešení. Pro nás to jsou domovy a nechceme se odsud odstěhovat. Bydlíme tady dvacet let,” uvedl zástupce bytového družstva Svatopluk Martin Junek.

Čas na případné řešení by pak poškození klienti mohli získat díky ústavní stížnosti, kterou plánují podat. Ta sice sama o sobě nemá odkladný účinek, Ústavní soud jej ale může stížnosti přiznat. Agentura ČTK uvedla, že letos Ústavní soud rozhodl o odkladu nejméně v 16 kauzách různého charakteru.

Pro aktuální případ H-Systemu by to znamenalo, že na řešení problému by se nalezlo více času.

Je také zřejmé, že stát by se účasti na řešení situace horoměřických obyvatel nebránil.

„Zjišťujeme, zda existuje nějaká možnost, že by ve svých domovech, a za jakých podmínek, mohli zůstat, či to budou muset řešit s konkursním správcem a podobně. Řešení intenzivně hledáme,” uvedla pro Seznam ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Do sporu se už ráno vložil i premiér Babiš, který se sešel s oběma stranami a uvedl, že by mohl v případu fungovat jako jakýsi mediátor.

„On nás vyslechl, uvedl, že chápe náš pohled. Žádné přísliby však nepadly,” uvedl ke schůzce Martin Junek.

Video: Rozhovor se soudcem, který nařídil klientům H-Systemu vystěhování

Rozhovor se soudcem Nejvyššího soudu Zdeňkem Krčmářem.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované