Hlavní obsah

Klienty padlé Bohemia Energy čeká cenový šok

Foto: Shutterstock.com/Lisa-S

Ceníky dodavatelů poslední instance jsou výš, než na co byli zvyklí klienti Bohemia Energy.

Reklama

Takzvaní „dodavatelé poslední instance“ jsou připraveni převzít zákazníky po Bohemia Energy. Elektřinu pro ně však musí nakoupit za současné, vyšší ceny. Zjistili jsme, jak budou vysoké.

Článek

Končící dodavatel energií Bohemia Energy po sobě zanechal statisíce zákazníků, kteří ale nezůstanou bez elektřiny a plynu. Dodávky jim zajistí takzvaní dodavatelé poslední instance. Jde o firmy ČEZ, PRE a E.ON u elektřiny a Pražská plynárenská, innogy a E.ON u plynu.

Například ČEZ Prodej nabízí elektřinu v distribuční sazbě D02d, tedy při běžné spotřebě energie, za cenu 5 720 korun za MWh s DPH. Pro sazby D26d a D25d, kdy zákazník elektřinou i topí či vaří, je stanovena částka 5 702 korun za MWh s daní. Částky jsou zaokrouhlené, kompletní ceník bez DPH uvádí ČEZ na svých stránkách.

Jaké budou zhruba ceny elektřiny?

Ceny v režimu dodavatele poslední instance (v Kč za MWh s DPH):

dodavatelD02dD26dD25d
ČEZ5 7205 7025 702

Pozn.: Ceny v režimu DPI u PRE a E.ON redakce zjišťuje.

Velkoobchodní cena elektřiny za posledních 12 měsíců vzrostla o 190 procent. Ceníky tak odrážejí situaci na trhu.

„Pro zákazníky ze skupiny Bohemia Energy musíme nakoupit nově elektřinu. Ale dodavatel poslední instance je pouze záchrannou brzdou, která zajistí, že nikdo nezůstane bez dodávky elektřiny a že tato dodávka nebude přerušena,“ uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Jaké budou zhruba ceny plynu?

Ceny v režimu dodavatele poslední instance (v Kč za MWh s DPH):

dodavatelvařeníohřev vodytopení
innogy4 6104 9824 917
Pražská plynárenská3 3253 1543 018 až 3 126

Pozn.: Ceny v režimu DPI u dodavatele E.ON redakce zjišťuje.

Dodavatel plynu innogy stanovil postiženým zákazníkům, kteří na plynu pouze vaří, cenu za odebraný a distribuovaný plyn ve výši 4 610 korun za MWh včetně DPH. Pakliže jím ohřívají i vodu, vyjde je MWh na 4 982 korun, a pokud plynem topí, zaplatí 4 917 korun za MWh s DPH.

O odběratele plynu na území Prahy se stará Pražská plynárenská. Ta odběratelům nabízí plyn na vaření za 3 325 korun za MWh s daní. Pokud zákazník plynem ohřívá vodu, vyjde ho MWh na 3 154 korun s DPH. Za topení plynem pak podle spotřeby budou odběratelé platit od 3 018 do 3 126 za MWh včetně daně.

Lidé mohou od náhradního dodavatele odebírat energie po dobu šesti měsíců. Buď si během půl roku musí najít nového dodavatele, nebo mohou zůstat u společnosti, která jim elektřinu či plyn zajišťovala jako dodavatel poslední instance.

Pokud by se odběratel (…) rozhodl u nás nadále zůstat, bude mít podmínky jiné.
Miroslav Vránek, mluvčí Pražské plynárenské

Ceníky pro zákazníky, jichž se mimořádná situace dotýká, jsou však pouze přechodné. „Samozřejmě pokud by se odběratel, který je nyní v režimu DPI, rozhodl u nás nadále zůstat, bude mít podmínky jiné,“ uvedl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Dodavatelé v posledních dnech čelí zvýšené vytíženosti ve svých kancelářích i na zákaznických linkách. Před pobočkami se tak tvoří fronty.

„Museli jsme tyto kanály výrazně posílit, díky čemuž situaci aktuálně zvládáme. Důvodem jsou samozřejmě obavy klientů Bohemia Energy, kteří se bojí, že jim v zimním období bude odstavena dodávka plynu. To samozřejmě není pravda, nic takového nehrozí,“ ubezpečuje Vránek.

Přechod k dodavateli poslední instance je automatický, zákazník se tedy nemusí nikam hlásit. „Nemusí nikam volat ani nic zařizovat, elektřina bude fungovat bez přerušení i nadále,“ ujišťuje Gazdík.

Nelze vyloučit, že někteří dodavatelé současné situace nezneužijí. Vláda i energetické společnosti proto apelují na odběratele, aby nepodepisovali nevýhodné smlouvy. „Doporučujeme je pečlivě zvážit a přečíst, protože už jsme zaznamenali zjevně neseriózní nebo podvodné nabídky,“ varuje Gazdík.

Dodavatelé poslední instance s přílivem nových zákazníků počítají a energie pro ně nakoupí. Kromě zmíněných společností mezi tyto dodavatele elektřiny patří ještě Pražská energetika a E.ON Energie, která působí rovněž na trhu s plynem.

Reklama

Doporučované