Hlavní obsah

Klikačka o dotace. Firmy už obesílají neúspěšné nemocnice, říká poslankyně

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Poslanci na výboru pro zdravotnictví krátce řešili způsob rozdělení evropských dotací nemocnicím podle rychlosti kliknutí. Podle pirátské poslankyně už neúspěšné špitály obesílá firma, která jim slibuje úspěch.

Článek

Nemocnicím, které nebyly minulý týden se svými projekty úspěšné v takzvané „klikačce“, podle poslankyně Olgy Richterové (Piráti) už dostaly nabídku od soukromé společnosti, že jim příště v klikací výzvě pomůže zajistit získání dotace. Richterová o tom informovala poslance na výboru pro zdravotnictví.

„Neúspěšným nemocnicím, ne všem, ale o několika vím, přišla hned v pátek nabídka od určité firmy, že dostala do alokace úspěšně šest projektů a jestli i ony chtějí být příště úspěšné, mají se jim ozvat,“ popsala poslankyně. Mail zveřejnila i na svém Twitteru.

České nemocnice mají z projektu REACT-EU získat přes 18 miliard korun, které mají pomoct nemocnicím, jež si prošly covidovou pandemií. Špitály však upozornily na to, že vliv na úspěšnost projektu neměly jeho parametry a kvalita, nýbrž rychlost, jakou v daný čas zaměstnanci projekty naklikali do systému.

Za nemocnice se postavili i poslanci vládnoucího hnutí ANO, jejichž Ministerstvo pro místní rozvoj mělo rozdělení dotací na starost.

„Zdravotnická zařízení jsou velmi rozezlena. Máme jeden velmi konkrétní případ, že z jednoho zdravotnického zařízení dali 11 stejných projektů lišících se jen názvem a klikali. Ti, kteří se chovali zodpovědně, neměli šanci to zvládnout,“ uvedla předsedkyně výboru Věra Adámková (ANO). Nemocnici, která podala 11 stejných projektů, před kolegy nechtěla jmenovat.

Podle exministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by měly peníze směřovat především na podporu urgentních příjmů. „Pokud se to nevyřeší, bylo by vhodné, aby takové projekty byly zafinancovány z jiných programů. Obrovsky zvýší efektivitu českého zdravotnictví,“ uvedl.

Výbor se nakonec shodl na usnesení, které iniciovala Richterová, kterým vyzval Ministerstvo zdravotnictví, ať se k situaci vyjádří. Výbor končil ve 22 hodin, ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) se do diskuze nezapojil.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) na zítra svolala jednání s resortem zdravotnictví a Asociací krajů, kde chtějí situaci vyřešit. Výsledek oznámí na dopolední tiskové konferenci.

Reklama

Související témata:

Doporučované