Hlavní obsah

Klimatická změna straší lovce lanýžů v Itálii. Cena těchto hub přitom třikrát převyšuje zlato

Lovci lanýžů se obávají změny klimatu. Oteplování posouvá a zhoršuje úrodu.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Rostoucí teploty znepokojují obyvatele města Alba, ležícího na severozápadě Itálie asi padesát kilometrů jižně od Turína. Podle místních ohrožují zdejší úrodu lanýžů, pro které je kraj světoznámý. Cena nejvzácnějších exemplářů by se tam dnes dala téměř trojnásobně vyvážit zlatem.

Článek

Nezvykle nadprůměrné teploty v říjnu způsobily, že osm z deseti vysoce ceněných bílých lanýžů, které Carlo Olivero se svým věrným tříletým psem Steelem v okolí Alby našel, bylo tmavých, scvrklých a seschlých, píše agentura AP.

„Zcela jasně za to může teplo,” tvrdí italský lovec kulinářské pochoutky. Jako důkaz předvedl reportérovi jednu z hub, kterou vytáhl z kapsy. Ostatní podle svých slov roztrousil zpět do půdy v naději, že se znovu uchytí a obohatí další úrodu.

Stratosférické ceny

Město Alba z kraje Piemont v severozápadní italské provincii Cuneo si vysloužilo titul „hlavní světové město bílých lanýžů”. Vděčí za to jedinečnému spektru vůní, které tamní houby mají. Právě tady se také koná každoroční veletrh pochoutek a charitativní dražba, která ceny bílých lanýžů „odpaluje do stratosféry”.

Jeden takový bílý piemontský lanýž o váze jednoho kilogramu se na letošní aukci dostal i na téměř trojnásobek ceny zlata, jež se ve stejné váze prodává za 47 tisíc dolarů. Hongkongský kupec se rozhodl jemu patrně zvlášť libý kousek koupit za 133 tisíc dolarů, tedy asi za tři miliony korun.

Zatímco na aukci byla průměrná cena bílého lanýže 13 200 dolarů za 100 gramů, na veletrhu se stejné množství prodávalo za 400 dolarů. V dobách slabé úrody se ale tato částka může více než zdvojnásobit na 850 dolarů.

Vzácnost, která se musí chránit

Dlouhodobý vliv rostoucích teplot na zvyšující se ceny bílých lanýžů je podle AP stále předmětem studií. Co ovšem zůstává faktem, jsou podmínky, za kterých se jim – stejně jako jiným houbám – daří nejlépe: chlad a vlhko, zvláště po dešti. Klimatická změna však toto prostředí, a tedy i vrchol úrody, přesunula z obvyklého října na listopad.

„Je to už pár let, co se o úrodu lanýžů obáváme,” uvádí pro zpravodajskou agenturu Antonio Degiacomi, prezident Národního centra studia lanýžů v Itálii. „V posledních třech sezónách jsme zažili jeden opravdu špatný, jeden vynikají a jeden ucházející rok.”

Na rozdíl od více rozšířených černých lanýžů se vědcům a botanikům stále ještě nepodařilo vyvinout ty správné umělé podmínky, ve kterých by se daly pěstovat i ty vzácnější, bílé. Proto je dnes zachování jejich přirozeného prostředí tolik důležité.

Nekácejte stromy, apelují lovci lanýžů na vinaře

K odvrácení dopadu dlouhodobých klimatických změn na úrodu vysoce ceněného bílého lanýže odborníci spustili iniciativu, jež má vést k lepšímu zachování oblastí, kde roste. V konkrétních italských oblastech má chránit symbiózu mezi touto houbou a hostitelskou rostlinou.

Poněkud překvapivě jde o podporu vztahů mezi lovci lanýžů a majiteli pozemků, kteří jsou často v konfliktu. Vinaři v regionu, kteří jsou vyhlášení třeba tamní značkou červených vín Barolo, často kácejí duby, tedy ideální hostitele pro lanýže, kvůli stínu.

Iniciativa například některým majitelům pozemků vyplácí 26 dolarů ročně, aby stromy nekáceli. S jinými se zase asociace ochránců a lovců lanýžů dohodla, aby v případě své dlouhodobější nepřítomnosti na pozemcích zajistili udržování dubů v podmínkách, které podporují úrodu hub.

Reklama

Doporučované