Hlavní obsah

Klimatické změny vyvolají ve světě konflikty, varují americké rozvědky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Americké zpravodajské služby poprvé zveřejnily zprávu, která popisuje dopady klimatické krize na národní bezpečnost. Varuje, že změny klimatu budou mít vliv na dění po celém světě.

Článek

Podle nově zveřejněné analýzy amerických zpravodajců povedou klimatické změny k podstatnému zvýšení mezinárodního napětí a ostrým sporům o to, jak je řešit. Zprávu zveřejnil Úřad ředitele zpravodajských služeb (ODNI). „Žádná země se výzvám spojeným se změnou klimatu nevyhne,“ cituje slova nejmenovaného vysokého představitele zpravodajských služeb v souvislosti se zveřejněnou zprávou americká CNN.

Zpravodajci vykreslili poměrně chmurný obrázek toho, jaká bezpečnostní rizika Spojené státy kvůli změnám klimatu čekají. Poprvé také přímo poukázali na přímou souvislost klimatické změny a s ní související migrace. Na 27 stranách rozebrali možné scénáře s výhledem až do roku 2040.

Již do roku 2030 by podle zprávy mohly Spojené státy čelit velkým problémům kvůli očekávané vyšší míře migrace a obrovskému tlaku na razantnější humanitární a rozvojovou pomoc chudším zemím. Zpráva také varuje před dalším vyostřováním sporů ohledně postupu jednotlivých zemí při snižování emisí, což by mohlo vést k nebezpečnému soupeření a nestabilitě. Podobně i před většími ochranitelskými tendencemi zemí, které budou chtít své ekonomiky chránit před dopady klimatických změn nebo samostatně vyvíjet futuristické technologie, jež by jim mohly ulevit.

Největší břemeno globálního oteplování ponesou nejchudší státy. Zpravodajci konkrétně vytipovali 11 zemí, které jsou nejvíce zranitelné, co se týče energie, potravin, vody nebo fungování zdravotnictví. Patří k nim zejména asijské státy Afghánistán, Pákistán, Irák, Barma, Indie či Severní Korea a země ze Střední a Jižní Ameriky – Haiti, Honduras, Guatemala, Nikaragua a Kolumbie. Problémy do budoucna přinesou také sucha, horka a s tím související nedostatek vody, který může být obrovským problémem zejména tam, kde selhávají vlády.

Společná zpráva 18 amerických úřadů byla vydána krátce před začátkem nadcházející klimatické konference OSN v Glasgow, jíž se zúčastní i americký prezident Joe Biden. Odborníci upozorňují, že pro svět to bude nejspíš poslední příležitost, jak dosáhnout dohody o podstatném snížení emisí skleníkových plynů, jež by mohla zmírnit změny klimatu a jejich dopady.

Reklama

Doporučované