Hlavní obsah

Klimatizace může zkazit dovolenou. Nehrozí jen angína, ale závažné ztuhnutí pohybového aparátu

Klimatizace vám může zkazit dovolenou. A nehrozí jen angína, ale ztuhnutí pohybového aparátu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Čeká nás období dlouhých jízd a několikahodinových přesunů na dovolené. Mnoho hodin v klimatizovaném autě může znamenat pohybové potíže, které neodezní do druhého dne. Co dělat, abychom se vyvarovali zkažené dovolené?

Článek

Při dlouhé jízdě autem a použití klimatizace dochází k tomu, že chladnější vzduch proudí stále stejným směrem. Několik hodin tak nejčastěji ovlivňuje krční páteř a oblast ramenních kloubů.

„Účinkem klimatizace dochází k podchlazení v daných oblastech a na to reaguje náš pohybový aparát, zejména kůže, podkoží a svaly. Tady dochází k reflexnímu stažení svalů. Náprava pak bývá dlouhodobá,“ varuje fyzioterapeutka ze Spinální jednotky při Klinice rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Lenka Vinciková.

S tím souvisí i vynucená poloha během dlouhé jízdy autem. Díváme se z okna, bavíme se se spolujezdcem, nebo usneme a hlava nám klesne na opěrku.

„A právě v tomto stavu, kdy jsme zcela zrelaxovaní a k tomu ještě působí ta klimatizace, tak může dojít ke vzniku řady blokád. V těchto místech je potom velká bolestivost a hlavně omezení rozsahu pohybu,“ vysvětluje Lenka Vinciková.

Jak předejít zdravotním problémům během cesty na dovolenou?

Pomoci může vypnutí klimatizace deset minut před cílem, aby si tělo postupně zvykalo na teplo, které je venku a neutrpělo šok. Krční páteř můžete ochránit, když si na cestu dáte kolem krku šátek. Fyzioterapeutka také doporučuje měnit místo v autě, klimatizace bude proudit na jinou část těla.

Jaké cviky je vhodné v rámci jízdy provozovat, abychom zabránili pohybovým potížím v cíli naší cesty? To i další rady se dozvíte v rozhovoru nad článkem, který je součástí pořadu Rodinka. Vysíláme jej na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované