Hlavní obsah

Klimt: V Rusku se můj film líbit nebude. Lajka byla po smrti a Sověti tvrdili, jak se má báječně

Lajku jsem nechtěl nechat chcípnout na stres, ale ta dobová propaganda tam je, říká Klimt.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Deset let života strávil známý český výtvarník Aurel Klimt na svém novém filmu Lajka. Do kin jde v předvečer 60. výročí vypuštění prvního živého tvora do kosmu.

Článek

„Nechtěl jsem Lajku nechat chcípnout na stres, ale první část filmu reálná je,“ naznačuje ve Výzvě Seznamu režisér Aurel Klimt zápletku svého nového celovečerního filmu. Vychází z příběhu feny Lajky vyslané Sověty na konci 50. let na oběžnou dráhu. „Ta dobová propaganda a demagogie tam je,“ dodává Klimt.

Jeho loutková animace vychází z tradiční české školy Jiřího Trnky a Břetislava Pojara. Film trvá hodinu a půl, což s ohledem na náročnost natáčení Klimt přirovnává k výrobě šesti celovečerních snímků.

Foto: archiv Aurela Klimta

Loutkový film Lajka má premiéru 2. listopadu, den před 60. výročím vypuštění skutečné Lajky do vesmíru.

„Chtěl jsem udělat první dobrý stereoskopický film v Čechách,“ vysvětluje Klimt, proč nesáhl po počítačové animaci, jakou dělají velká americká studia.

Proč se ve filmu Lajka první kosmonaut Jurij Gagarin jmenuje Jurij Levobočkin? Jak těžko se shání desítky milionů na tak náročný projekt a vrátí se investice v době pirátského stahování? Podívejte se na rozhovor ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované