Hlavní obsah

Klinická smrt a hon na čarodějnice. Jaké výroky letos nejvíc rezonovaly?

Foto: Profimedia.cz

Kdo pronesl top výroky 2019?

Reklama

Peprné poznámky, slova hanby a výhrůžky. Jaké výroky politiků a političek přinesl rok 2019? Podívejte se na náš výběr.

Článek

Boris Johnson: „Raději bych ležel mrtvý v příkopu, než abych žádal o odklad.”

Silná slova použil britský premiér na začátku září v hrabství West Yorkshire. Odpověděl tak na otázku médií, zda může Britům slíbit, že v Bruselu nepožádá o další odklad brexitu. Nakonec ale o něj přece jen požádal. Donutili ho k tomu poslanci zákonem, který mu to přikázal jako povinnost v případě, že by hrozil brexit bez dohody.

Greta Thunbergová: „Stávkujeme, protože my jsme naše domácí úkoly už udělali. Oni ne.”

To řekla Švédka Thunbergová na stávkách za klima v Německu na začátku března. Šestnáctiletá klimatická aktivistka na sebe přitáhla během roku pozornost hned několikrát. Na Valné shromáždění OSN v New Yorku připlula ekologickou lodí, stala se osobností roku podle amerického magazínu Time a sešla se s předními západními politiky.

Donald Trump: „Je to hon na čarodějnice.”

Věta, kterou americký prezident Trump pronesl už mnohokrát. Frekvence jejího zaznění se ale znásobila poté, co se rozjela mašina impeachmentu a dorazila do první stanice – před Vánoci Sněmovna reprezentantů rozhodla o tom, že by měl být Trump obžalován. A sice ze zneužití pravomoci a bránění Kongresu ve vyšetřování takzvané Ukrainegate. Kromě honu na čarodějnice označil šéf Bílého domu události posledních týdnů i za hoax a klam.

Angela Merkelová: „Cítím hlubokou hanbu. Žádná slova nejsou hodná utrpení, které se tu odehrálo.”

Kajícná slova zvolila německá kancléřka Merkelová při své první návštěvě bývalého nacistického vyhlazovacího tábora v polské Osvětimi. Přijela sem na desáté výročí založení Nadace Auschwitz-Birkenau, která o památník pečuje. Před Merkelovou se do Osvětimi vypravili jen dva její předchůdci – v roce 1977 kancléř Helmut Schmidt a v letech 1989 a 1995 pak Helmut Kohl.

Foto: Profimedia.cz

Angela Merkelová v Osvětimi.

Si Ťin-pching: „Kdo se pokusí oddělit od Číny jakoukoli oblast, zemře, jeho tělo bude rozdrceno a kosti rozemlety na prach.”

Čínský vůdce takto varoval v půlce října separatisty. Pravděpodobně reagoval zejména na mnohaměsíční protesty v Hongkongu. Podpořil tak obavy, že by Čína mohla do autonomní oblasti poslat svou lidovou armádu.

Ursula von der Leyenová: „Máme odpovědnost, abychom zanechali Unii, která je silnější než ta, kterou jsme převzali.”

Slova nové šéfky Evropské komise těsně předtím, než instituci v novém složení schválil Evropský parlament. Ten jí dal zelenou a úřad se dal s měsíčním zpožděním na začátku prosince do práce. Mezi jeho stěžejní témata patří boj s klimatickou změnou, digitální agenda, rovnost Evropanů, volný trh, migrace a samozřejmě ekonomika.

Emmanuel Macron: „To, co právě zažíváme, je klinická smrt NATO.”

Francouzského prezidenta, který o klinické smrti Severoatlantické aliance promluvil na začátku listopadu v rozhovoru pro magazín The Economist, trápila zejména změna postoje USA a chování Turecka. Stejně tak i slabá obranyschopnost NATO a nejasné strategické cíle. Členské státy Macronův výrok přijaly vesměs negativně. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opáčil, že by se měl Macron zeptat sám sebe, jestli mozkovou smrt neprožívá spíš on.

Reklama

Doporučované