Hlavní obsah

„Kloktejte ústní vodu.“ Jak se neočkovaný lékař dostal do Tokia?

Foto: ČTK

Lékař Vlastimil Voráček na snímku s tenistkou Markétou Vondroušovou.

Reklama

Klíčová otázka české účasti na covidové tokijské olympiádě: Kdo se ve zdraví a s negativním testem dočká zahájení her a kdo se skutečně zapojí do klání pod pěti kruhy?

Článek

Už pět členů české olympijské výpravy neprošlo covidovým testem a další v napětí čekají, jak dopadne v japonské metropoli analýza jejich slin. Den před slavnostním zahájením her jsou Češi v čele neoficiálního žebříčku, který se na LOH sleduje stejně pečlivě jako pořadí zemí podle medailí – totiž kdo má v týmu pozitivní případy.

Seznam Zprávy jako první popsaly okolnosti, za nichž začal covid úřadovat mezi reprezentanty. Všichni pozitivně testovaní letěli do Tokia 16. července vládním speciálem, na jehož palubě byl také týmový doktor Vlastimil Voráček. Lékař-ortoped, který se stará především o tenisty, odletěl do dějiště her nenaočkovaný.

Český olympijský výbor, který zprvu Voráčkovu identitu tajil, v oficiálním prohlášení uvedl, že nákazami sportovců a členů realizačního týmu se bude zabývat vyšetřovací komise. Do jejího čela se postavil šéf ČOV Jiří Kejval a jeho úkolem bude také zjistit, zda se cestou do Tokia dodržovala všechna proticovidová pravidla.

Už nyní je ale jasné, že nikoliv. Účastníci letu Seznam Zprávám potvrdili, že většina pasažérů neměla roušky nebo respirátory. „Musíme uznat, že k porušení pravidel během letu došlo,“ přiznal Seznam Zprávám i ředitel komunikace Českého olympijského výboru Tibor Alföldi.

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser mezitím zpochybnil, že by pochybení ČOV mělo vyšetřovat jeho vlastní vedení.

Kdo vybíral doktora

Klíčovou otázkou případu ale není, že doktor Voráček je podle svých veřejně prezentovaných postojů odpůrcem očkování, ale proč český olympijský tým s sebou takového lékaře vzal.

Český olympijský výbor uvádí, že Voráčka si přáli tenisté. „Doktora Voráčka nominoval tenisový svaz na základě jeho odborných schopností. Očkování nebylo a není podmínkou účasti na olympijských hrách a nelze ho vynucovat ani podle Olympijské charty, i když my jsme ho samozřejmě důrazně doporučovali všem,“ uvedl Tibor Alföldi.

Foto: Seznam Zprávy

Nominace Českého tenisového svazu na LOH v Tokiu

Vedení Českého tenisového svazu ale striktně odmítlo, že by Voráčka do Tokia nominovalo. „Je to pouze a jenom odpovědnost Českého olympijského výboru, nebyla to žádná nominace tenisového svazu. Olympijský výbor často mluví sportovním svazům do věcí, které mu ani nenáleží a teď, když se vyskytne problém, tak svou vinu přehazuje na nás,“ reagoval šéf tenisového svazu Ivo Kaderka.

Jenže z dokumentu Lékařské komise ČOV vyplývá, že Voráčkovu nominaci skutečně podal Český tenisový svaz. Pod dokladem je podepsaná Kateřina Kocourková coby mezinárodní sekretář ČTS. Konečnou nominaci na olympijské hry – včetně trenérů a členů realizačních týmů – vždy schvaluje Český olympijský výbor.

Všichni pozitivně testovaní Češi prošli u laboratoře SPADIA před zmíněným charterovým letem vládního speciálu do Tokia PCR testy, a to 96 a 48 hodin před startem speciálu. Ty přítomnost koronaviru neukázaly. V Japonsku ale PCR metodou neprošla hned šestice členů výpravy – lékař Voráček byl prvním z nich.

Olympijský výbor si nepořídil stejné testy, jakými zkoumají účastníky her hned po příletu Japonci – spolehl se na české testování, kterým úspěšně prošli všichni členové týmu, včetně doktora Voráčka.

Neočkovaný lékař Voráček

Ve svém okolí je lékař Vlastimil Voráček známý tím, že dlouhodobě odmítá očkování proti nemoci covid-19. A ohledně pandemie koronaviru se vyjadřoval už dříve. Třeba minulý rok na webu Vitalia.cz lékař napsal, že prevencí proti covidu je ústní voda, kterou by lidé měli používat poté, co se setkají s větším množství lidí.

„Sám ústní vodu používám, v době pandemie koronaviru několikrát denně, a doporučuji to svým pacientům,“ říká Vlastimil Voráček. „Nezáleží na tom, jakou ústní vodu používáte, testy dokázaly, že podobně fungují všechny běžně dostupné v drogeriích,“ uvedl vloni v říjnu.

Že se nakonec Voráček dostal do Tokia, je s podivem i vzhledem k veřejně dostupným vyjádřením představitelů olympijského výboru. Jeho šéf Jiří Kejval usiloval o to, aby účastníci her byli očkováni.

Ještě v dubnu popisoval úsilí, které ČOV vyvíjí, aby olympionici dostali jednodávkovou vakcínu Johnson & Johnson, u které byla jistota, že by ji všichni stihli dostat před začátkem her.

Rok před startem olympiády, v srpnu 2020, zase šéflékař výpravy Jiří Neumann uváděl, že by byl pro povinné očkování účastníků her. „Nutit nikoho nemůžeme. Vyřešilo by se to však tím, že by očkování proti covid-19 bylo jednou z podmínek vstupu do olympijské vesnice,“ uvedl Neumann.

Reklama

Doporučované