Hlavní obsah

Nezemřel jsem, nevládne ani můj klon, ani dvojník. Prezident musel vyvracet fámy

Nigerijský prezident odmítá nařčení, že ho nahradil klon či dvojník.Video: Twitter.com/ MBuhari

 

Reklama

Videa, která měla potvrzovat, že nigerijského prezidenta nahradil klon, sdíleli i Buhariho protikandidáti a političtí rivalové.

Článek

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari popřel zkazky o tom, že zemřel a byl nahrazen súdánským dvojníkem jménem Jubril, píše The Guardian. Prezident o pomluvách promluvil vůbec poprvé, učinil tak na konferenci v Polsku.

Záznam z konference zveřejnil na svém twitterovém účtu. Do popisku napsal: „Jednou z otázek, které jsem dnes na schůzce s Nigerijci v Polsku řešil, byla, jestli jsem naklonovaný nebo ne. Tyto hloupé pomluvy mě nepřekvapily – když jsem byl minulý rok na nemocenské dovolené, mnoho lidí doufalo, že jsem zemřel.“

Pověry o tom, že Buhari zemřel a nahradil ho buď dvojník, nebo rovnou klon, se vyrojily minulý rok, kdy strávil zhruba pět měsíců ve Velké Británii. Léčil se tam z blíže nespecifikované choroby. Zprávy kolovaly po sociálních médiích včetně YouTube a Facebooku.

Videa, která potvrzovala jeho úmrtí, mají podle The Guardian několikatisícová shlédnutí. Na sociálních sítích je sdíleli i Buhariho opozičníci.

Téměř šestasedmdesátiletý prezident má v plánu znovu kandidovat v únorových volbách. „Slibuji vám, že tohle je mé pravé já. Brzy oslavím 76. narozeniny a budu jen silnější,“ řekl Buhari. Kancelář prezidenta Buhariho řeč rozeslala e-mailem, v jehož předmětu stálo: „Mé opravdové já, prezident Buhari, odpovídá na obvinění z naklonování.“

Reklama

Související témata:

Doporučované