Hlavní obsah

Klopp znovu otevřel debatu o programu Premier League: Je to zločin!

Foto: Profimedia.cz

Trenér Liverpoolu Jürgen Klopp se již po několikáté opřel do vedení Premier League kvůli náročnosti jejího programu.

Reklama

Liverpool neměl na regeneraci po středečním zápase Ligy mistrů ani 72 hodin a už musí nastoupit v ligovém utkání na hřišti Brightonu. Trenér anglického mistra tak program soutěže nazval zločinem a ironicky gratuloval vedení ligy.

Článek

Ve středu od 21 hodin nastoupili Kloppovi svěřenci v důležitém skupinovém utkání Ligy mistrů proti Atalantě, ve kterém si mohli zajistit postup do vyřazovací fáze milionářské soutěže. Do zápasu však musel kouč anglického mistra kvůli nabitému programu domácí ligy poslat řadu náhradníků a ti utkání nezvládli.

Reds podlehli Atalantě 0:2 a za celých 90 minut ani nevystřelili na branku. Kloppova parta tak o postup bude ještě muset zabojovat, a to v průběhu plného nasazení v domácí soutěži. Liverpool totiž už v sobotu v poledne čeká v rámci Premier League zápas na hřišti Brightonu.

„Chlapci jsou zklamaní, frustrovaní, ale my na to nemáme čas. Je to teď jen o tom dát se dohromady, abychom byli na ligový zápas čerství a šli znovu do toho. Musíme hrát v sobotu, a to už od 13:30, což je téměř zločin! Nemá to nic společného s fotbalem, gratuluji,“ vzkázal Jürgen Klopp ironicky vedení Premier League.

Nabitý program Liverpoolu ještě ztěžuje široká marodka. Německý trenér v průběhu této sezony postupně přišel vinou zranění o téměř celou obranu. K dlouhodobému zranění pilíře zadních řad Virgila van Dijka se totiž přidal s poraněním kolena Joe Gomez a Trent Alexander-Arnold, který řeší problémy s lýtkem. Klopp momentálně nemůže využívat také služeb Shaqiriho, Oxlade-Chamberlaina, Keity, Hendersona a Thiaga. I s takovou marodkou je Liverpool schopen bojovat na více frontách.

Následující měsíc je ale v Premier League vůbec ten nejnáročnější. V období Vánoc totiž anglické celky hrají zápasy pravidelně jen několik dní po sobě. K tomu přidejme i Ligu mistrů, která se kvůli opožděnému startu dohrává na začátku prosince, a vyjde nám, že kluboví doktoři budou mít určitě o zábavu postaráno.

Podobně náročným stylem se dohrávala po celé Evropě minulá sezona, které byla pozastavena pandemií koronaviru. Nabitému programu se ale přizpůsobila pravidla. V Premier League a většině dalších evropských soutěží se zavedlo pravidlo pěti střídání, aby trenéři měli možnost zápasovou zátěž rozvrhnout mezi větší množství hráčů a snížit tak riziko únavového zranění.

Anglické kluby si ale odhlasovaly, že v aktuální sezoně se vrátí, oproti například Lize mistrů, zpět k jen trojitému střídání. Spolu s nedostatkem odpočinku po náročném závěru minulé sezony se to ale s odstupem času nezdá jako dobrý nápad. Čísla totiž hovoří jasně. Oproti minulým sezonám se ve stejném časovém období počet zranění v Premier League zvýšil o 15 procent.

Již na začátku listopadu tak manažeři některých anglických klubů, vědomi si náročného zimního programu, vyzývali k přehodnocení původního rozhodnutí.

„Všechny ostatní ligy zachovaly pravidlo pěti střídání z minulé sezony, protože rozumí tomu, že aktuální situace je pro všechny něco neobvyklého. Hráči si takhle nemají možnost odpočinout. Vypadá to, že Premier League ráda vybočuje, chce být odlišná. Tohle ale není vůbec dobře, protože vůbec nechráníme zdraví hráčů,“ nechal se slyšet trenér Manchesteru City Pep Guardiola.

Španělský kouč rovněž patří k hlasitým kritikům náročného programu nejsledovanější ligové soutěže světa. Hrací plán kritizoval už před začátkem aktuální sezony. „Je to jenom byznys. Hráči nikoho nezajímají. Měli dva týdny na přípravu a teď mají hrát jedenáct měsíců každé tři dny. Nejsou to stroje,“ rozčiloval se v jednom z rozhovorů pro britskou BBC před startem soutěže.

Výjimkou mezi špičkovými trenéry není ani současný kouč Tottenhamu José Mourinho, který rovněž patří k velkým kritikům náročného programu Premier League nejen v období vánočních svátků. „Hrát dva dny po sobě je zločin. Je to proti všem pravidlům,“ zdůraznil portugalský trenér na tiskové konferenci v minulé sezóně.

Ani tak zvučná jména, jako jsou Jürgen Klopp a Pep Guardiola ale na rozvržení hracího plánu Premier League nejspíše nic nezmění. Z intenzivního programu anglické nejvyšší soutěže jsou totiž živi nejen její vysílatelé. Náročný hrací plán je součástí celého anglického fotbalového byznysu a možná i to z Premier League dělá nejbohatší soutěž světa. No a i ve fotbale, bohužel, funguje zaběhlé pravidlo „peníze až na prvním místě“.

Reklama

Doporučované