Hlavní obsah

Klopýtnutí na rampě i čekání na foto. Prezidenta přemohla v Číně únava

Zeman byl během náštěvy v Číně unavenýVideo: Háta Sassmannová

 

Reklama

Vyčerpání je patrné v jeho tváři, ale i při chůzi, kdy mu musí pomáhat ochranka a spolupracovníci. Podle Hradu je za únavou Zemanův náročný program.

Článek

Už při příletu do Pekingu prezident Miloš Zeman klopýtl, když vycházel z letadla. Na únavu z dlouhého letu upozornila i čínská televize CCTV. Prezident při sestupování po schodech letadla zavrávoral a musel se chytit zábradlí. Únava ho provázela celý první den návštěvy a ke konci dne mu musela ochranka pomáhat s chůzí výrazněji než jindy.

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka stojí za Zemanovou únavou jeho náročný program. Na šestidenní návštěvu Číny odjel přímo z návštěvy Libereckého kraje. Hned během prvních dní v Pekingu se setkal s čínským prezidentem, účastnil se finančního fóra či summitu k projektu Hedvábná stezka.

Právě tam museli na Zemana čekat ostatní státníci a politici. Na místo, kde se pořizovala společná fotografie účastníků, dorazila většina pěšky. Pro českého prezidenta byla ale vzdálenost příliš velká a na místo ho proto odvezl vozík. ČTK uvádí, že Zeman tak dorazil později až o několik desítek vteřin.

Zeman trpí cukrovkou a polyfunkční neuropatií, což je porušení nervů, kvůli kterému nemá cit v nohou od kotníků dolů. Prezident má problémy s chůzí, do schodů mu musí výrazně pomáhat okolí a na delší vzdálenosti ho často převáží golfový vozík.

Z Číny se má prezident Zeman vrátit kolem půlnoci ze středy na čtvrtek (SELČ). Po náročném letu se od něj čekají především dva zásadní kroky: rozhodnutí ve vládní krizi a pak předem avizovaná milost pro Jiřího Kajínka.

O svém zdraví prezident Zeman mluvil i v nedávném exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy:

Reklama

Související témata:

Doporučované