Hlavní obsah

Klusák: V síti není film o pedofilech, ale o zneužívání pozice silnějšího

„Represe nikdy ničemu nesvědčí, rodiče by dětem neměli internet zakazovat,“ říká režisér Vít Klusák.

Reklama

Článek

„Podle odborníků pedofilové tvoří pouze 3 až 5 procent z mužů, kteří loví děti online. Všichni ostatní jsou psychosexuálně normální, jde ‚pouze‘ o predátory. Využívají psychologické úskoky, neštítí se vydírání. Zneužívají pozice zkušenějšího a snaží se dítě přimět, aby sloužilo k jeho uspokojení,“ vysvětluje režisér Vít Klusák v pořadu Stopáž.

Vít Klusák je unavený. Po dvou letech společně s režisérkou Barborou Chalupovou dokončili dokumentární experiment V síti, ve kterém tři dospělé herečky v kopiích dětských pokojíčků prožívají zkušenost dvanáctiletých dívek se zneužíváním a sexuálním vydíráním na internetu.

Za pouhých deset dní se hlavním hrdinkám ozvalo 2 458 potenciálních sexuálních predátorů – termín, který režisér používá záměrně.

„Predátor je obecnější pojem než pedofil. Není urážlivý, je to šelma využívající silnější pozice,“ říká Klusák na zcela vyprodané premiéře v pražském Světozoru. Identitu útočníků ale ve filmu neodhaluje. „Chceme vyslat symbolický signál, že ty chlapy chápeme jako lidi, i když podle nás dělají obrovskou chybu, zneužívají nevinnosti dětí. Ale volání po obnovení trestu smrti se nám příčí, násilí nikdy nic neřeší.“

Tvůrci uvedou do kin i neexplicitní verzi pro dětské publikum, kterou spolurežírovali s odborníky na online zneužívání, a osvětovou kampaň.

„Během prvních dnů v ateliéru jsem byla v šoku, i když jsem se ve svých 12 letech setkala s něčím podobným,“ popisuje Tereza Těžká, jedna z hereček, která ve filmu s predátory komunikuje. „Svěřit se s tak otřesným zážitkem jako dítě rodičům nebo odborníkům je neskutečně těžké, ale je důležité uvědomit si, že online vyděrač může podobně manipulovat i s dalšími lidmi.“

Proč filmaři neukážou predátory ve filmu bez maskování? Jak výslednou podobu dokumentu posunul crowdfunding? A jak podle datových analytiků Seznam Zpráv ohrožují identitu svých dětí online samotní rodiče? Poslechněte si celý díl Stopáže v přehrávači nahoře.

Stopáž

Jediný pořad, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, glosy. To vše v 20 minutách. Vždy v pátek na Seznam Zprávách v sekci Audio.

Budeme rádi za vaše postřehy, podněty a tipy, které nám můžete posílat na adresu audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované