Hlavní obsah

Kmoníček: Trump je poslední záchrana pro Američany, kteří chtějí zpátky dobu Elvise Presleyho

Dvě minuty z Výzvy: Hynek Kmoníček o USA pod taktovkou Donalda Trumpa.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Současný šéf Bílého domu nemění Spojené státy. Je důsledkem změn, kterými USA procházejí každých dvacet let, hodnotí stav americké společnosti český velvyslanec ve Washingtonu Hynek Kmoníček.

Článek

„Považuji Donalda Trumpa za ztělesnění touhy bílé, brzy již americké menšiny. Do roku 2042 se to, čemu říkají Kavkazané, čili v podstatě lidé evropského typu, stanou ve Spojených státech poprvé v jejich historii menšinou. A ne všichni se na toto období připravují radostně,“ vysvětluje český velvyslanec v USA podporu, která vynesla Donalda Trumpa do Oválné pracovny.

Celý pořad Výzva s Hynkem Kmoníčkem:

Kmoníček otevřeně: Zemanova návštěva v Bílém domě jen těžko. Trump českého prezidenta vyměnil za Babiše.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

Kmoníček na ambasádu ve Washingtonu nastoupil tři měsíce po Trumpově inauguraci v lednu 2017. Má tak možnost sledovat, jaký vliv jeho politika má. Zároveň prezident USA podle něj dělí tamní společnost na základě toho, jak si kdo definuje „americký sen“.

„Pro spoustu Američanů je jakousi poslední záchranou, která by vrátila Ameriku do té fáze, v jaké by ji chtěli mít. To znamená, do doby velkých cadillaků, Elvise Presleyho, roku 1950 a spokojeného života na předměstí. To už je ale pryč,“ dodává.

Čím ale Trump značně proměnil politiku, je jeho iniciativa na sociálních sítích. Americký prezident je totiž známý tím, že často a rád vysílá tvrdé vzkazy na Twitteru. Kmoníček přiznává, že práce ambasády se v této souvislosti stává tak „trochu netradiční diplomacií“.

Jak se sděleními z Trumpových tweetů zacházejí zahraniční diplomaté a české velvyslanectví? Jak se české ambasádě komunikuje s Trumpovou administrativou? A proč podle Kmoníčka prezident Miloš Zeman v blízké době pozvánku do Bílého domu zřejmě nedostane?

Podívejte se na celou Výzvu s velvyslancem Hynkem Kmoníčkem.

Reklama

Doporučované