Hlavní obsah

Kmotři, hejtmani a poslanci se chtěli vyvléct z vyšetřování. Ale neuspěli

Kauza manipulací s evropskými dotacemi v ROP Severozápad nekončí.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Důležité rozhodnutí v kauze dotačních machinací na severozápadě Čech. 25 obviněných může policie nadále stíhat.

Článek

Dvacet pět lidí obviněných v rozsáhlé dotační kauze na severozápadě Čech se po řadě měsíců dočkalo odpovědi na stížnosti podané proti trestnímu stíhaní.

Nejvyšší státní zastupitelství všechny odmítlo.

Potvrdilo, že poslance končící Sněmovny Josefa Novotného a Jaroslava Borku, bývalou ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou nebo vlivné podnikatele Alexandra Nováka a Daniela Ježka a s nimi dalších 21 lidí může policie nadále vyšetřovat jako obviněné.

„Státní zástupce Nejvyššího státního zastupitelství po přezkoumání podaných stížností a dosavadního řízení dospěl k závěru, že napadená usnesení policejního orgánu o zahájení trestního stíhání jsou zákonná a řádně odůvodněná,“ potvrdil Seznamu mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Částečného úspěchu se podle informací Seznamu dočkal jen bývalý ředitel dotačního úřadu Petr Vráblík. U něho totiž úřad šéfa žalobců část obvinění zrušil. „V této části bylo trestní stíhání shledáno jako nezákonné,“ uvedl mluvčí úřadu Petr Malý. I Vráblíka však policie nadále stíhá, protože je obviněn ještě z dalších trestných činů.

Rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství, proti kterému se nelze nijak odvolat, má 108 stran. Jako klíčový k odmítnutí stížností je označován výslech korunního svědka případu - bývalého ředitele dotačního úřadu Petra Kušnierze. Jako další důležitý důkaz je pak uveden audit společnosti Deloitte, který na podstatné chyby v rozdělování evropských dotací na severozápadě Čech ukázal.

Třeba advokátka Marie Benešová, jež zastupuje bývalou hejtmanku Janu Vaňhovou, si ale stěžuje na to, že Nejvyšší státní zastupitelství rozhodnutí nedbale vyargumentovalo.

„Vůbec se nevypořádali s našimi námitkami. Já třeba argumentuji, že je tady aplikována selektivní spravedlnost. Jak to, že tam ale nejsou obviněni lidé jako Šulc, kteří v ROPu byli od začátku?“ prohlásila Benešová.

Reklama

Doporučované