Hlavní obsah

Kněz chycený do „pedofilní pasti“ nesmí dál sloužit v církvi. Biskup mu zakázal veřejné působení

Foto: Zbigniew Stonoga

Výstřih z videa polského aktivisty, který nalíčil na českého kněze past.

Reklama

Český kněz, který byl skrytou kamerou natočený při setkání s mladíkem v hotelovém pokoji v polských Katovicích, byl postaven mimo službu. „Nesmí nikde působit a má zákaz jakékoliv kněžské činnosti,“ uvedl pro Seznam mluvčí ostravsko-opavské diecéze Pavel Siuda. Kardinál Dominik Duka s postojem diecéze souhlasí.

Článek

Římskokatolický farář Marcel Puvák, který působil v Dětmarovicích, se v hotelovém pokoji před kamerou přiznal ke svému úmyslu mít sex s mužem, kterého si vyhledal na internetu. „Jsem knězem ostravské diecéze a dnes jsem zhřešil, nebo jsem chtěl zhřešit,“ řekl na nahrávce zveřejněné prvně na polském webu, posléze v polských i českých médiích.

Jak jsme již popsali, Puvák nevěděl, že celou dobu komunikuje s volavkou a že to na kameru zaznamenává polský podnikatel a politický aktivista Zbigniew Stonoga. Kněz kvůli svému chování rezignoval na své funkce.

Selhání jednotlivce, říká církev

Ostravsko-opavská diecéze jednání duchovního označila za „selhání jednotlivce”.

Puváka už potrestala. Mluvčí diecéze Pavel Siuda sdělil, že jmenovaný má z rozhodnutí biskupa zákaz jakéhokoliv veřejného působení.

„Po přijetí jeho rezignace byl duchovní postaven mimo službu. Nesmí nikde působit a má zákaz jakékoliv kněžské činnosti. Po skončení vyšetřování vedeného polskou policií bude zahájeno trestní soudní řízení podle církevního práva. Toto řízení rozhodne o dalším trestu a jeho výsledek nelze předjímat,” dodal v reakci Siuda.

Případ, kterým se nyní zabývá polská policie, přitom ostravsko-opavská diecéze krátce po publikaci videa na internetu uzavřela s tím, že rezignace faráře v podstatě stačí.

„Ta jeho rezignace v tuto chvíli je jako trest dostatečná. To, že rezignoval a že přiznal vinu. Osobně ho to asi hodně semlelo. Není to úplně jednoduché se takhle odhalit na veřejnosti,“ reagoval zprvu Siuda s tím, že neví, co bude v budoucnu s knězem a jeho působením.

Ostravsko-opavská diecéze na dotazy redakce Seznam Zprávy uvedla, že dříve neměla o podobném chování kněze Puváka žádné informace.

„Kněz nás sám a dobrovolně o svém jednání informoval až po jeho odhalení v Polsku,” sdělil Siuda. Nemůže prý potvrdit, že by v diecézi měli k dispozici jakékoli zprávy o tom, jak se kněz choval v soukromém životě.

Duka s postojem diecéze souhlasí

Hlava římskokatolické církve, kardinál Dominik Duka, se podle mediálního poradce Arcibiskupství pražského „plně ztotožňuje s tiskovým prohlášením” i s postupem ostravsko-opavského diecézního biskupa.

„Zbytek přenechte šetření polské policii, případně Policii ČR a postupům ostravsko-opavské diecéze a jejího biskupa. V jakýchkoliv případech podobného, nebo stejného typu je zahájeno kanonické řízení a prošetřování policií. Tento konkrétní případ znám nebyl. Jinak by se postupovalo, jak jsem uvedl shora,” řekl Dukův mediální poradce Romuald Štěpán Rob.

První trest pro Puváka už přeci jen padl.

Duchovní přišel o práci – pracoval v náboženské redakci televize NOE. „Televize NOE se ve svém vysílání snaží stavět na stranu obětí jakýchkoli sexuálních deliktů a trestných činů. O to více je pro nás bolestivé, že se takového jednání dopustil jeden z našich spolupracovníků,“ uvedl na facebookové stránce ředitel televize NOE Leoš Ryška.

Puvák odmítá, že by se jednalo o pedofilii, jak tvrdí polský aktivista, který lest připravil. Seznam se oba zmíněné snažil kontaktovat. Marně. Telefony nezvedají a na písemné vzkazy nereagují. Pro televizi Polar se v SMS zprávě Puvák vyjádřil pouze takto: „Vše uvedené, mimo mnou citovaných slov, jsou lži, pro které nikdo nemůže mít žádné důkazy. Byl jsem chycen do pasti. Celý způsob jejich jednání byl pod hrubým nátlakem a zastrašováním.”

Reklama

Doporučované