Hlavní obsah

Kněz je nedotknutelný. Oběti sexuálního zneužívání se proto bojí bránit, říká právník

Oběti zneužívání chtějí, aby je církev konečně pochopila, říká právník Daniel Bartoň.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sexuální zneužívání mladistvých není problém pouze církve. Většina činů se podle organizací věnujících se obětem sexuálního zneužívání odehraje v rodině. Specifikem případů z katolické církve je moc, kterou má kněz nad obětí.

Článek

„U všech případů zneužívání je spousta společných prvků. Co u zneužívání v rámci církve považuji za specifické, je aspekt moci nebo autority ze strany kněze, obzvlášť v římskokatolické církvi, kde má kněz postavení nedotknutelné osoby, autority, kterou je třeba poslouchat. Co řekne, to je pravda,“ říká právník Daniel Bartoň.

Ten zastupuje oběti sexuálních deliktů v církvi. Většina z nich se však obrací na světskou spravedlnost až ve chvíli, kdy je zklame řešení od představených církve.

„Oběti, které jsou zneužity v církevním prostředí, mají loajalitu vůči organizaci jako takové. Je to často instituce, se kterou spojují důležitou část svého života, a nemají zájem, aby byla propírána v médiích v negativním světle,“ vysvětluje Bartoň. „Oběti mají tendenci řešit to interně. Pokud je tam vidina nějakého církevního procesu a toho, že se zabrání pachateli v další trestné činnosti, tak je to pro některé oběti dostatečné a nepotřebují pokračovat ke světské spravedlnosti,“ dodává.

Orgány činné v trestním řízení ale musí o naléhavých případech informovat sama katolická církev. Stanovila si to směrnicí z roku 2015. Pokud o sexuálním zneužívání církev ví a hrozí její pokračování, musí uvědomit policii.

„Podle této směrnice se postupuje i při šetření případů, které nastaly před její účinností,“ píše se v nařízení. Podle něj měla ale katolická církev postupovat i v případě sexuálního zneužívání, které popsal pořad Zvláštní vyšetřování na Televizi Seznam. Kněz v českobudějovické diecézi opakovaně zneužíval dívky a tamní biskupové o tom věděli.

Policie ani státní zastupitelství zatím případ nevyšetřují. Mluvčí Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina Dana Čírtková ale nevylučuje, že se mu kriminalisté budou věnovat.

„Případ policie neprověřovala. Předpokládám, že po odvysílání pořadu to kriminalisté budou vyhodnocovat,“ řekla Čírtková.

Zvláštní vyšetřování: Mlčení biskupů. Video: Seznam Zprávy

U podobných případů je ale problém s promlčecí lhůtou. Díky novele trestního zákoníku se však od roku 2010 počítá minimálně 10letá doba až od nabytí plnoletosti oběti. Pokud tak byl někdo zneužit v 11 letech, promlčecí lhůta trvá minimálně 17 let.

„Pokud ale došlo ke skutku před rokem 2010, tak běh promlčecí doby nebyl ještě navázán na věk oběti, takže mohl být případ promlčen ještě před dovršením zletilosti dítěte,“ upozorňuje na problém starších případů právník Daniel Bartoň.

Církev ale podle Bartoně selhává především v jednání s oběťmi, které hledají pochopení a pomoc.

„Prvním krokem je rozhovor. Porozumění tomu druhému. Aby se vrcholní představitelé církve setkávali s oběťmi a dokázali pochopit, o co v těchto případech běží, čím oběti procházejí. Tam vnímám v současnosti asi největší deficit,“ dodává Bartoň.

Reklama

Související témata:

Doporučované