Hlavní obsah

Kněz sex s dívkou nepopřel. Duchovní musel uklidňovat farníky

Foto: Seznam Zprávy

Poslechněte si čtvrtý díl podcastové série Ve stínu celibátu.

Reklama

Článek

V příběhu Jiřiny Kočí, ženy, kterou před 25 lety sexuálně zneužíval kněz a dnes o svém traumatu veřejně promlouvá, se posouváme do současnosti. Poslechněte si, jak probíhá její terapie a proč se chce s knězem po letech setkat.

„Jiřina, která tu sedí dnes, vypadá úplně jinak než Jiřina, která sem ke mně přišla před časem,“ říká psychoterapeutka Rita Kramerová.

Už dva roky společně pravidelně rozplétají její trauma, se kterým se přes dvacet let snažila sama bojovat, aby na jaře 2019 naplno udeřilo: to když Jiřina uslyšela v rádiu promlouvat kardinála Dominika Duku, který řekl, že v České republice moc případů sexuálního zneužívání v církvi není.

V rámci terapie se musela Jiřina vracet ve vzpomínkách zpátky a pojmenovávat situace, které nebyly normální. A najednou si Jiřina uvědomila, že by znovu potřebovala mluvit s knězem Pavlem Krejčím, mužem, který ji coby šestnáctiletou začal zneužívat. „Jediná moje motivace byla férově z očí do očí mu říct, že mi zničil půlku života.“

Poslechněte si třetí díl série Ve stínu celibátu

Zavolala proto do katolického řeholního řádu salesiánů, k nimž patřil i Krejčí, a požádala představeného (provinciála) Petra Vaculíka o pomoc a odvyprávěla mu svůj příběh.

„Zachoval se úžasně,“ říká Jiřina. „Řekl: stoprocentně stojím za vámi. Vůbec nezpochybňoval, že se to stalo, nespekuloval, neříkal: Jste si jistá? Ne. Já stojím za vámi, ne za tím knězem.“

Řád salesiánů se k případu postavil přímo. Jiřině zajistil peníze na terapie, na které dokonce přispívá sám Pavel Krejčí.

„Když jsem mu to řekl, tak to nepopíral,“ uvedl Petr Vaculík. Kněze mimo jiné odvolal z jeho farnosti v Moravských Budějovicích a případ, tak jak velí církevní nařízení, poslal k definitivnímu vyřešení do Vatikánu.

„Nehodlám nic natáčet a vyjadřovat se,“ odepsal mailem na dotaz Seznam Zpráv Pavel Krejčí.

Co se dělo ve farnosti, když tam provinciál přijel oznámit, že jejich oblíbený kněz končí? Jak se rozhodl kněz Pavel Krejčí vyřešit svůj problém? A sejde se s ním Jiřina Kočí? Poslechněte si další díl série Ve stínu celibátu v přehrávači v úvodu článku.

Ve stínu celibátu

Podcastová série Seznam Zpráv. Příběh Jiřiny Kočí, oběti sexuálního zneužívání knězem, která veřejně popisuje příčiny, průběh i doživotní následky traumatu, které zažívala před 25 lety.

Poslouchejte na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Vytvořili: Jiří Kubík, Braňo Pažitka. Své postřehy, podněty a tipy k podcastové tvorbě Seznam Zpráv nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Máte vlastní zkušenost se sexuálním zneužíváním v církevním prostředí nebo víte o někom takovém? Můžete se obrátit na spolek Někdo ti uvěří.

Reklama

Doporučované