Hlavní obsah

Kněží zneužívající děti jsou nástrojem Satana, prohlásil papež František. Přesto zklamal

Papež svým projevem zklamal oběti zneužívání. Čekaly víc.Video: Tereza Brhelová, AP

 

Reklama

Papež František v neděli na závěr čtyřdenního summitu o ochraně nezletilých ve Vatikánu označil duchovní zneužívající děti za nástroje Satana. Katolická církev podle něj chce tomuto jevu čelit a chránit děti. Jeho slova ale zklamala ochránce obětí zneužívání.

Článek

„Církev bude tyto případy vždy brát vážně a žádný se nebude snažit skrývat. Jsme přesvědčeni, že hříchy a zločiny knězů jsou zahanbující. Podkopávají důvěryhodnost církve,” řekl papež v půlhodinovém projevu na konci závěrečné mše v Apoštolském paláci.

Slíbil také, že církev vyvine veškeré úsilí, aby byli pachatelé postaveni před soud. Každý jednotlivý případ sexuálního zneužívání je podle Františka „zvěrstvo“.

„Pravidla národních biskupských konferencí proti zneužívání budou přezkoumána a posílena,“ dodal.

Zahraniční agentury si ale všímají, že závazné závěry nebo závěrečný dokument z konference nevzešly. Rovněž obhájci obětí podle agentur uvedli, že je výsledky schůzky zklamaly. Papež podle nich jen zopakoval staré sliby, aniž nabídl nějaká konkrétní opatření.

„Každý kněz, který sexuálně napadl nebo sexuálně zneužíval dítě, je z kněžství vyřazen. Nebude ubližovat dítěti pod záminkou, že je knězem a že je v církvi. Děje se to dnes? Ne. Nějakému dítěti bude dnes ublíženo kvůli tomu, co papež dnes neřekl a neudělal,“ řekl agentuře Reuters člen organizace Konec zneužívání duchovenstvem Peter Isely.

Papež František rovněž poznamenal, že většina případů sexuálního zneužívání se podle OSN a dalších organizací stane v rodinách, a hovořil o dalších společenských problémech, jako je sexuální turistika nebo internetová pornografie. Připustil ale, že sexuální zneužívání je o to závažnější, pokud se stane v katolické církvi.

„Čelíme univerzálnímu problému, jenž je tragicky všudypřítomný a dotýká se každého,“ řekl papež. „Ačkoliv je sexuální zneužívání globální problém, není tento ďábel o nic méně monstrózní, jestliže se objeví v církvi,“ dodal.

Podle představitelky americké organizace bishopaccountability.org, která sleduje případy sexuálního zneužívání kněžími, je papežovo prohlášení o univerzálnosti tohoto jevu „obzvlášť znepokojivé“.

„Ačkoliv katolíci ve světě volají po konkrétních změnách, papež místo nich nabídl vlažné sliby, které jsme navíc už slyšeli,” řekla Anne Barrettová-Doyleová agentuře Reuters.

Závěrečný Františkův projev byl podle německého církevního právníka Thomase Schüllera „fiaskem“.

„Byla to promarněná šance. Je to konec jeho pontifikátu v tom smyslu, že František nevstoupí do historie jako reformní papež, nýbrž jako obhájce statu quo,“ řekl ředitel ústavu kanonického práva na univerzitě v Münsteru agentuře DPA.

Matthias Katsch z německého sdružení na ochranu obětí na Twitteru označil papežovu řeč za „bezostyšný pokus postavit se do čela určitého hnutí, aniž se pojmenuje vina a nastanou skutečné změny“.

Bezprecedentní summit se konal na pozadí skandálů se sexuálním zneužíváním mladistvých kněžími. Zúčastnilo se jej asi 190 nejvyšších církevních představitelů z různých zemí, včetně předsedy České biskupské konference (ČBK) kardinála Dominika Duky. Ten již dříve uvedl, že na schůzce se probíraly i případy nepravdivých obvinění.

„Falešná svědectví mohou obviněnému knězi připravit ‚očistec na zemi‘,“ řekl Duka v rozhovoru, který v sobotu zveřejnil server České biskupské konference.

Duka připomněl, že některé biskupské konference už za dvou předchozích papežů schválily směrnice s pokyny, jak zneužívání předcházet a jak postupovat při podezření na takový čin. ČBK takovou směrnici schválila v roce 2015.

Reklama

Doporučované