Hlavní obsah

Kněží se budou učit jednat s oběťmi i pachateli zneužívání dětí, summitu se zúčastní i papež

Summit o zneužívání dětí v církvi se uskuteční na konci února.Video: AP

 

Reklama

Na programu čtyřdenního summitu budou plenární zasedání, pracovní skupiny, výpovědi svědků a závěrečná mše. Papež se má zúčastnit všech částí.

Článek

Papež František se plánuje zúčastnit všech bodů programu plánového summitu o zneužívání mladistvých kněžími, který se má uskutečnit 21. až 24. října ve Vatikánu. Ve středu to uvedl papežův mluvčí Alessandro Gisotti.

„Únorové setkání o ochraně mladistvých má konkrétní účel. Cílem je, aby všichni biskupové jasně rozuměli, co musejí udělat, aby zabránili celosvětovému problému se zneužíváním mladistvých a bojovali s ním. Papež František ví, že globální problém musí být vyřešen pouze globální odpovědí,“ řekl Gisotti.

Zástupci biskupů z celého světa se mají na summitu seznámit se zákony týkajícími se zneužívání mladistvých a také s tím, jak jednat s oběťmi i pachateli.

Papež František svůj záměr uspořádat summit oznámil v září, a to v důsledku krize v církvi způsobené případy sexuálního zneužívání mladistvých kněžími v USA, Chile i jinde na světě. Podle kritiků nebyla v minulosti reakce hlavy katolické církve na tyto skandály dostatečná.

Reklama

Doporučované