Hlavní obsah

Kněží v Austrálii zneužívali děti, tvrdí komise. Obětí jsou už tisícovky

Tisícovky dětí v Austrálii zažily depresivně stejné příběhy, zneužívali je kněží.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Ke zneužívání mělo docházet v letech 1980 a 2015 v asi tisícovce katolických institucí.

Článek

Sedm procent kněží katolické církve v Austrálii je podezřelých, že v několika předchozích desetiletích sexuálně zneužívalo děti. Vyplývá to ze zveřejněné statistiky Australské královské komise, která se od roku 2013 zabývá vyšetřováním případů zneužívání v australských církevních školách a dalších institucích. Podle agentury AP jde o první podobnou statistiku v zemi.

Australská královská komise, která byla zřízena v roce 2013 kvůli vyšetřování sexuálního zneužívání dětí v zemi, v pondělí zveřejnila první výsledky pátrání. Z nich vyplývá, že 4 444 dětí bylo v letech 1980 a 2015 zneužito v asi tisícovce katolických institucí v Austrálii. Průměrný věk zneužitých dětí byl u dívek 10,5 roku a u chlapců 11,5 roku.

Komise už vyslechla tisíce obětí, nyní přijde řada na církevní hodnostáře australské katolické církve. Závěrečná zpráva pak by měla být hotova koncem letošního roku.

Už v předchozích měsících se v médiích objevily informace o případech, kdy církevní hodnostáři v Austrálii nereagovali na stížnosti dětí týkající se zneužívání. Jedním z nich byl i nynější vatikánský prefekt George Pell, který jako arcibiskup Melbourne a později Sydney nevyslyšel podobná volání. Loni ho australská policie dokonce vyslýchala kvůli podezření, že i on se sexuálního obtěžování v sedmdesátých letech dopouštěl.

Reklama

Doporučované