Hlavní obsah

Kněžíková pokřtí své CD Fantasie 11. listopadu v Kostele sv. Šimona a Judy

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Sopranistka Kateřina Kněžíková vydává své druhé profilové album Fantasie. Za klavírního doprovodu Davida Švece ho pokřtí 11. listopadu v pražském kostele svatého Šimona a Judy.

Článek

Kmotrou bude operní pěvkyně Soňa Červená. ČTK o tom za umělkyni informovala Eva Jasanovská. Na albu Fantasie nabízí Kněžíková písňovou tvorbu Antonína Dvořáka, Franze Schuberta, Johannese Brahmse, Gabriela Faurého a Clauda Debussyho.

„Na jedné straně stála touha představit posluchačům písně, které znamenaly pro můj pěvecký vývoj na začátku mého studia zásadní roli. A jsou také důvodem, proč se k písňovému repertoáru stále vracím. Když jsem se jednotlivými skladbami probírala a stavěla jsem je do světla fungujícího a svébytného programu, začala ke mně promlouvat jejich barevnost. Najednou jsem sebe samu viděla jako Alenku v říši divů, která díky své fantazii ve snu poznává spoustu míst. Představila jsem si duhu, přičemž každá barva měla u určitého autora své zastoupení. Byla to zajímavá cesta a věřím, že tu paletu barev, byť ve velmi klasickém repertoáru, posluchači uvidí a uslyší také,“ uvedla k dramaturgii nahrávky Kněžíková.

Na albu Kněžíkovou doprovází klavírista a dirigent Švec. Absolvent Konzervatoře v Českých Budějovicích a poté na Janáčkově akademii múzických umění v Brně jako klavírista od roku 1998 spolupracoval s Pražským komorním orchestrem. Spolupracuje s předními českými pěvci, například se sopranistkou Evou Urbanovou, basbarytonistou Adamem Plachetkou nebo právě Kněžíkovou. „Toto spojení je zcela výjimečné a já jsem vděčná, že se se mnou na tyto dobrodružné cesty pouští a má chuť společně objevovat krásu písňového repertoáru,“ podotkla Kněžíková.

Sopranistka Kněžíková se specializuje na italské belcanto a opery Wolfganga Amadea Mozarta. Je stálou členkou operního souboru Národního divadla. Její hlas zní v nové nahrávce oficiální verze české národní hymny z roku 2008. Pod taktovkou Jiřího Bělohlávka ji doprovází orchestr Národního divadla. O druhou vokální verzi se postaral její manžel, pěvec Adam Plachetka.

Letos v květnu se Kněžíková představila jako Káťa Kabanová ve stejnojmenné opeře Leoše Janáčka na proslulém operním festivalu v anglickém Glyndebourne. Její debutové profilové CD Phidylé bylo zařazeno mezi dosud nejlepší klasická alba letošního roku prestižním britským časopisem Gramophone, celosvětově nejvýznamnějším a nejrespektovanějším odborným magazínem věnovaným klasické hudbě.

Reklama

Související témata:
Nová CD
Kateřina Kněžíková

Doporučované