Hlavní obsah

Justice jako celek má mou plnou podporu, říká ministr spravedlnosti

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (ANO).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek zareagoval na slova prezidentova kancléře. Mynář veřejně zpochybnil práci některých soudců, ministr spravedlnosti to označil za chování účastníka sporu, nikoliv státního úředníka.

Článek

„Justice jako celek má mou plnou důvěru,“ řekl Kněžínek na krátké tiskové konferenci. Vratislav Mynář, který zpochybnil nestrannost některých soudců, se podle něj vyjadřuje jako účastník sporu o udělení bezpečnostní prověrky, nikoliv jako vysoký úředník.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář v pátek stáhl správní žalobu na Národní bezpečnostní úřad ve věci neudělení své bezpečnostní prověrky. Svůj krok zdůvodnil přes hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka obavou o spravedlnost procesu. Zpochybnil nezávislost soudců pražského městského soudu Štěpána Výborného a Jana Kratochvíla.

Mynář zpochybnil nezávislost soudců chvíli před tím, než měl pražský městský soud rozhodnout ve sporu o bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Mynář o ni žádal už před více než šesti lety, Národní bezpečností úřad mu ji ale odmítl dát. Prezidentův kancléř proto na Úřad podal žalobu.

Na začátku ledna přinesl týdeník Respekt informaci, že kancléř Mynář kontaktoval některé soudce a snažil se ovlivnit jejich rozhodování ve prospěch zájmů prezidenta Miloše Zemana.

Reklama

Doporučované