Hlavní obsah

Kněžínka čeká schůzka s Dukou. Mají řešit novelu trestního zákoníku kvůli obětem

Sexuální násilí v církvi.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministr návrh Duky už jednou odmítl. Podle Duky je ale potřeba řešit ochranu obětí v církvích, ve školách i v rodině. Seznamu sdělil, že chce ministrovi vysvětlit nutnost společenské debaty.

Článek

V minulém týdnu kardinál Dominik Duka narazil se svým návrhem na změnu trestního zákoníku, kterou pro něj připravil jeho právník Ronald Němec. Ministrovi Janu Kněžínkovi se nápad arcibiskupství nelíbil. Má za to, že by se obrátil proti samotným obětem i jejich blízkým.

„Na základě reakce pana ministra spravedlnosti se chce pan kardinál s panem ministrem setkat, aby mu blíže vysvětlil nutnost společenské debaty, která by měla vyústit v novelu, jež bude chránit všechny oběti v církvích, ale i ve školách a rodinách,“ uvedl za pražské arcibiskupství mediální poradce Romuald Štěpán Rob.

Původní Dukův návrh spočíval v rozšíření povinnosti oznámit nebo překazit trestný čin páchaný na obětech. V praxi by tak i osoby starší 15 let podle Duky musely oznámit, že se někdo dopustil zneužívání na jim blízké osobě. Podle ministra by to ovšem znamenalo, že by osoba s touto zákonnou povinností musela zradit důvěru svého kamaráda či příbuzného.

„Právní úprava musí pamatovat taktéž na vazby mezi osobami blízkými a zohledňovat je. Je očividné, že prolomení nebo narušení těchto vazeb může způsobit oběti další trauma a že představuje riziko další viktimizace oběti,” uvedl již dříve pro Seznam.cz Jan Kněžínek z pozice ministra spravedlnosti.

Kritiku vyvolával také fakt, že by lidé seznámení s citlivými případy byli podle Dukovy novely trestně odpovědní za to, kdyby o případu mlčeli.

„Pokud dítě nalezne sílu překonat strach, stud a další velice silné negativní pocity a svěří se se svými prožitky jakékoli osobě, neměli bychom jej ‚odměnit‘ tím, že tuto osobu donutíme pod hrozbou trestněprávního postihu jeho důvěru porušit a čin oznámit,“ dodal Kněžínek.

Podle informací redakce se ke schůzce skutečně schyluje. Ministr se podle mluvčího resortu s kardinálem rád sejde.

Reklama

Doporučované