Hlavní obsah

Kniha nabízí vtipy Jiřího Brdečky, jimiž vzdoroval cenzuře

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Vtipy, kterými se Jiří Brdečka snažil v těžkých časech válečné nesvobody vyrovnat s cenzurou, vycházejí knižně.

Článek

Známý scenárista, režisér, kreslíř a publicista vtipy sám kreslil, texty k nim vymýšlel spolu s kolegy redaktory z vydavatelství Melantrich a vycházely v časopisech tohoto vydavatelství. Aby se vyhnuli možným kontroverzním tématům, která by cenzoři ve vtipech mohli vidět, vymýšleli poetické a zároveň absurdní žerty o nevěře, kovbojích, antických postavách, plnovousech, lidožroutech, mořských pannách či opilcích.

Knihu připravila k vydání Brdečkova dcera, filmová publicistka a spisovatelka Tereza Brdečková. Přizvala historika Petra Kouru, který knihu zasadil do historického kontextu a doplnil ji studií o situaci v médiích za druhé světové války. Knihu vydává nakladatelství Limonádový Joe, které Brdečková spolu s Jiřím Dědečkem pojmenovali po nejslavnějším titulu spojeném s Jiřím Brdečkou.

Letos na Štědrý den by se Jiří Brdečka, autor či spolutvůrce scénářů ke snímkům Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela, Tajemství hradu v Karpatech nebo Císařův pekař a Pekařův císař, dožil 103. narozenin.

Kniha Jiří Brdečka – Kreslené vtipy přináší 160 stran vtipů. „Je to humor ze zoufalství. Ten, jak se ukázalo, je nějak věčný a Češi v něm ve dvacátém století byli mistři. Ty vtipy jsou tak šílené, až jsou k smíchu,“ uvedla Brdečková.

Nacistická cenzura pečlivě kontrolovala, jestli vtipy Brdečky a jeho kolegů neobsahují jinotaj, a čtenáři zase viděli skryté významy tam, kde nebyly. „Takže stačil třeba tlustý pán s doutníkem, který se trochu podobal Churchillovi, a redaktor či kreslíř mohli skončit ve vězení. Samozřejmě se nesmělo vtipkovat ani o válečném nedostatku a vlastně o ničem, co lidé prožívali,“ popisuje Brdečková. Součástí publikace je text o nebezpečí číhajícím na autora vtipů, který sepsal po válce sám Brdečka. O grafickou úpravu se postaral Pavel Růt.

Brdečka stojí za mnoha hity české kinematografie. Narodil se 24. prosince 1917 do učitelské rodiny v Hranicích na Moravě, po gymnáziu studoval nejprve kreslení a zeměpis a následně dějiny umění na Filozofické fakultě UK. Po zavření vysokých škol v období okupace a krátce i po válce se věnoval novinové karikaturní kresbě a humoristickým článkům a psal drobné povídky pro nedělní týdeníky nakladatelství Melantrich.

Právě v dobách Brdečkovy spolupráce s tímto renomovaným pražským vydavatelstvím vznikla i první seriálová verze Limonádového Joea, do které autor vložil svou lásku k westernům a romantice Divokého západu a který se stal předlohou pro kultovní film Limonádový Joe aneb Koňská opera režiséra Oldřicha Lipského z roku 1964.

Reklama

Související témata:

Doporučované