Hlavní obsah

Kniha o historii skrývala tlustou obálku. Soud začne zkoumat, co se dělo v České poště

Reportáž o korupčním případu v České poště.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Bezpečnostní firma si chtěla podle obžaloby pojistit miliardový byznys, a tak se majitel třikrát pokusil uplatit manažery České pošty. V úterý začíná soud.

Článek

Psal se rok 2011 a vedení České pošty se rozhodlo, že vypíše novou soutěž na některé bezpečnostní služby. Mělo dojem, že by je mohlo pořídit levněji, než za kolik je v té době už roky zajišťoval podnikatel Václav Růžička a jeho společnost Alkom Security.

Růžička si pozval na jednání tehdejšího bezpečnostního ředitele pošty Petra Zoubka. V jednu chvíli vložil do knihy o historii českých pošt obálku. A knihu pak předal Zoubkovi.

Pro zakázku přes úplatek, říká policie

Je to jeden z příběhů, které zachycuje obžaloba, již začne v úterý projednávat soud. Podnikatel Růžička je obžalovaný pro uplácení. Kromě pět let starého případu zachycuje i další údajný pokus o korupci z roku 2015.

Kulisy byly opět stejné - Růžička, tvrdí státní zástupci, se pokusil přes prostředníka uplatit bezpečnostního ředitele pošty Petra Šlechtu. A znovu v situaci, kdy mu reálně hrozilo, že o svůj byznys na poště přijde.

Mimochodem, pošta spočítala, že Růžičkově firmě Alkom zaplatila za 15 let zhruba miliardu korun.

OPT jako optimalizace

Růžička nyní nechce před očekávaným soudním líčením o případu mluvit. Tvrdí ale, že naopak on sám už dřív od sebe odrážel pokusy manažerů pošty, kteří po něm chtěli úplatky. Za to, že dostal možnost s poštou spolupracovat. Už v minulosti také říkal, že své služby neustále zlevňoval - a není tedy pravda, že byly předražené.

Podle Růžičky on i firma „plně odmítají křivé obvinění a vítají, že konečně nezávislý soud bude moci v plném rozsahu objasnit vykonstruované obvinění od pracovníků České pošty".

Pravda je, že policie proti Růžičkovi a jeho firmě, která patří ke špičce ve své branži, nemá přímé důkazy. Ale rozmluvila například bývalého člena představenstva. Uvedl, že firma měla stranou peníze v hotovosti, kterým říkala „OPT" - jako optimalizace. Růžička na jednom jednání informoval akcionáře, že je použije na „udobření vztahů s Českou poštou".

Smlouvy, které (ne)byly

Vztahem pošty a firmy Alkom se před lety zabývala i Bezpečnostní informační služba. Upozornila, že Růžička vymáhá po poště plnění smluv, které státní podnik ve svém archivu nemá. Jinými slovy - je otázka, jestli nebyly falešné.

Růžička později vysvětloval, že nemůže za to, že pošta má ve smlouvách zmatek.

Reklama

Související témata:

Doporučované