Hlavní obsah

Kniha Ostrava industriální a moderní je průvodcem po architektuře

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Více než 400 fotografií a 170 hesel obsahuje publikace Ostrava industriální a moderní, kterou v těchto dnech vydalo nakladatelství Paseka. Kniha je průvodcem po architektuře města z let 1845 až 1949.

Článek

Texty jsou dílem památkáře Martina Strakoše, autory fotografií jsou Martin Štěrba a Josef Horázný z ČTK.

Publikace ukazuje vývoj Ostravy, která se v 19. století stala průmyslovým centrem. Rozhodujícím impulzem pro rozvoj regionu bylo v polovině století železniční propojení s Moravou a Vídní. „Architektura je přímým svědkem tohoto dění. Ukazuje proměnu maloměstského měřítka ve velkoměstské, racionální přístup bohatnoucí metropole k urbanismu, nebývalý rozmach industriální architektury, formativní vliv firemní estetiky Rothschildových Vítkovických železáren na podobu města i meziválečnou proměnu Ostravy ve správní středisko kraje,“ uvádí nakladatelství.

Všichni tři autoři knihy jsou rodáky z Ostravska. Strakoš působí v Národním památkovém ústavu v Ostravě. Zaměřuje se na problematiku architektury 19. a 20. století a své poznatky o architektuře Ostravy už publikoval v několika knihách.

Štěrba je zástupcem šéfredaktora Databanky multimédií ČTK. Zúčastnil se řady společných výstav v Čechách i v zahraničí, v Česku vystavoval i samostatně a ve své volné tvorbě se věnuje subjektivnímu dokumentu. Samostatné i společné výstavy měl i Horázný, který se zabývá zejména subjektivně dokumentární fotografií a různými druhy užité fotografie a profesionálně se věnuje například zvětšování černobílých fotografií.

Reklama

Doporučované